2020-11-22T10:21:43+01:00 22. новембра, 2020. 10:21 |

Беше некад…

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


 Сава Андрић, пети браничевски епископ – 17. новембар 1991.

 У Саборној цркви у Пожаревцу „уведен је у владичански трон пети по реду епископ браничевски господин Сава (Андрић)“. У име Скупштине општине Пожаревац честитке су упутили: др Дарко Николић, потпредседник Скупштине, Миодраг Видојковић, председник Извршног савета, Мирослав Милетић, секретар Скупштине и Миодраг Ничић, председник Општинске комисије за односе са верским заједницама.


 Употребна дозвола за пругу Костолац-Сопот -18. новембар 1942. 

На интервенцију немачких власти, Рудник угља „Костолац“ добио је употребну дозвола за коришћење индустријске пруге Костолац – Сопот пожаревачки – Пожаревац, ради превоза угља из рудника за потребе Немаца. Пруга је изграђена крајем децембра 1941.године, а пуштена у саобраћај 1. јануара 1942. без употребне дозволе. Рудник је пругу користио све до 1. јула 1944. године.


Дан Учитељске школе – 18. новембар 1963.  

Учитељска школа ,,Вељко Дугошевић“ у Пожаревцу прославила је Дан школе. Свечаност је почела поздравним говором професора и директора Ђорђа Јањића, а настављена доделом награда за најуспешније литерарне радове ученика. Прву награду (6.000 динара) добио је ученик Миодраг Николић за сонетни спев о Вељку, друга (4.000 динара) припала је ученик IV разреда Боривоју Миличевићу, а трећу (2.000 динара) добио је ученик истог разреда Љубиша Милутиновић. Похваљени су радови Слободанке Маринковић и Милијаде Животић.


 Почетак рада Народног позориштa – 19. новембар 1944.

Само месец дана по ослобођењу у Пожаревцу је отворено Народно позориште. Прва изведена представа била је ,,Покојник“ од Нушића у три чина, у режији Јована Бранковића. Одржана је у препуној сали Дома уметности, некада Дому трговачке омладине. Приход од карата био је намењен пожаревачком Народном фронту. О раду позоришта бринуо је Миливоје Живановић, а међу првим глумцима били су: Мирка Лазаревић, Бранка Ђурица, Мирослав Мијатовић-Гроф, Петар Стокић-Шуца, Драга Стојковић-Четкин, Јова Цветановић, Десанка Димитријевић, професионална глумица… 

                                                                                                                Припремио: З.Стокић