„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Прве дечје јаслице -15. јануар 1947.

У Пожаревцу су отворене дечје јаслице капацитета 20 малишана, прве јасле у Пожаревцу и пожаревачком округу. Зграда се налазила у Призренској улици. Госте је на свечаности отварања поздравила Ружа Митрашиновић, чланица Градског народног одбора, а потом је говорио др Храна Лазаревић, председник Окружног одбора фронта који је, поред осталог истакао да је ово један од до сада најуређенијих објеката за предшколску децу, не само у овом крају већ у читавој Србији.

Воз искочио из шина – 15. јануар 1954.

У јутарњим сатма, у 7 часова и 20 минута догодила се саобраћајна несрећа на самом улазу у пожаревачку железничку станицу. Путнички воз из Петровца на Млави искочио је из шина и том приликом је теже повређен један путник, а пар њих је прошло са лакшим повредама.

Чангаловић са младим Пожаревљанима – 15. јануар 1965.

У Пожаревцу је одржана трибина младих на којој је гостовао познати југословенски оперски певач Мирослав Чангаловић. Интересовање за вече овог уметника Чангаловића било је велико присуствовало је више од 400 младих.

Транспорт пацијената на дијализу – 16. јануар 1985.

Општински Штаб цивилне заштите и Медицински центар из Петровца на Млави, због великог невремена на подручју Браничевског округа упутили су апел за организовање превоза хеликоптером седморо болесника на дијализу у пожаревачку болницу. Било је потребно само
тридесетак минута од упућивања апела да се хеликоптер обезбеди од стране Реоубличког секретаријата унутрашњих послова, да превозно средство слети на игралиште у Петровцу и преузме пацијенте. Они су потом пребачени до дворишта Економске школе у Пожаревцу које се налази у близини Војне команде града одакле су колима хитне помоћи пацијенти превезени у пожаревачку болницу. Тако је ова акција успешно спроведена захваљујући бројним учесницима који су, свако на свој начин, томе допринели.

Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content