„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Подела Пожаревца на две стамбене зоне- 29. јануар 1954.  

Објављена је вест да је ових дана одржана седница Народног одбора Градске општине Пожаревац на којој су донете одлуке о оснивању стамбене, тржишне и финасијске инспекције и одлука о спровођењу поделе града на две стамбене зоне. У првој зони се налазе 53 улице, а у другој 71 улица. Решење о категоризацији стамбених јединица није усвојено, већ је враћена на дораду-допуну. На овој седници Димитрије Урошевић, досадашњи директор ТП „Поморавље“ именован је за директора „Житопромета“, а на његово место за в.д.постављен је Риста Михајловић. Усвојена су и решења о промени назива 32 улице па је тако Улица Александра Ранковића преименована у Улицу Народне армије а Угљешина у Карађорђеву.

Ново Градско предузеће „15. октобар“ – 30. јануар 1947. 

Градски народни одбор Пожаревца одржао је редовни скупштински пленум на коме је присуствовало 50 чланова пленума. Међу присустнима били су и Богољуб Стојановић – Тина, секретар Окружног народног одбора, Јавни тужилац Округа пожаревачког и представници АФЖ и синдиката. У првом делу пленума додељена су одликовања родитељима и породицама погинулих бораца Божидара Димитријевића – Козице и Драже Марковића. По уручењу ордена Богољуб Стојановић – Тина, одржао је краћи говор у коме је оживео успомене на погинуле борце. У радном делу Скупштине, усвојен је извештај о раду градских предузећа у протекла два месеца и донета одлуку да се сва градска предузећа фузионишу са предузећем „15. октобар“  чије би ново име било Градско предузеће „15. октобар“. У свом саставу имало би оделења за житарице и за израду прерађевина од брашна, месарницу, хотелијеријске услуге, стовариште огревног материјала, млекарнице, купатило, стовариште пива са израдом леда и пиљарске радње. 

Педесет и први рођендан Предшколске установе  – 31. јануар 1998. 

У Дечијој установи „Љубица Вребалов“ у Пожаревцу одржана је Свечана академија поводом 51. годишњице постојања и рада установе. Окупљене госте поздравио је директор Слободан Јовић који је потом говорио о значају и развоју ове установе. Међу бројним гостима била је и Добрила Грујић, заменик републичког министра за бригу о породици,која је такође одржала краћи говор о даљем развоју обданишта и вртића у Србији. У пригодном програму, који је изведен за госте, учествовали су малишани вртића.  

Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content