„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

 „Смрт мајке Југовића“ – 11. април 1928. 

У хотелу ,,Српска круна“ у Пожаревцу, Српско народно позориште из Новог Сада извело је премијеру представе ,,Смрт мајке Југовића“, драмску пеему у три чина Иве Војновића, а у режији Милке Марковић. Представа је репризирана на истом месту 27. априла.

Одлазак личног лекара краљице Драге – 12. април 1915. 

Од пегавог тифуса преминуо је др Никола Хаџи Николић, први гинеколог – акушер у одељењу Државне болнице у Београду. Рођен је 15. 2. 1855. у Пожаревцу где је похађао основну школу, а по жељи оца, трговачку школу завршава у Цариграду. Године 1882. у Берлину на Медицинском факултету одбранио је докторску дисертацију, а четири године касније долази у Београд и ради као први гинеколог – акушер у ОДБ. Када је 1895. основано прво ГА оделење у Србији именован је за шефа тог одељења.  У периоду од 1900 – 1901.  био је лични лекар краљице Драге Машин – Обреновић и актер краљичине трудноће. Све до 1905. радио је хонорарно у ,,Женској болници краљице Драге” када је дао оставку а потом се посветио хонорарном раду. Током балканских ратова био је хирург у Пожаревачкој резервној болници, а за време I светског рата хирург у војној болници у Смедеревској Паланци и Петровцу на Млави. Марта 1915. премештен је за Пожаревац на одељење пегавог тифуса у војној болници. 

На Кросу Борбе 6.000 учесника –  12. април 1987.  

На Пожаревачком хиподрому одржан је 19. Крос ,,Борбе“. Иако је манифестацију пратило кишно и хладно време, захваљујући доброј организацији све је протекло у најбољем реду. Такмичило се више од 6.000 атлетичара из свих крајева Југославије. Одржано је укупно 18 трка са доста узбуђења и неизвесности. У трци на 8.000 м. поново је заблистао Јануз Јанузи из ,,Електропривреде“ Обилићево и добио Трофеј Борбе, рад академског вајара Небојше Митрића који му је уручио Миша Васиљевић, главни и одговорни уредник ,,Спорта“. Међу сениоркама без премца најбоља је била Снежана Пајкић, а у Меморијалној трци бриљирао је Неђо Марјановић из Власенице.

Отворен други Сабирни центар стишке нафте – 14. април 1995. 

Свечано је у Брадарцу активиран систем за пуњење  цистерни нафтом, односно отворен је и пуштен у рад други Сабирни центар стишке нафте – Брадарац – Маљуревац. Свечаности су присуствовали: Драган Томић, директор НИС ,,Југопетрол“ и председник Скупштине Србије, др Драган Костић, министар за енергетику у Влади Србије, Рајко Јовановић, директор ,,Југопетрол – нафте“ и представник Владе Србије, представници Владе Србије, Војске Југославије, Браничевског округа и Општине Пожаревац. На свечаности су говорили Рајко Јовановић и др Драган Костић, министар. Истог дана у Пожаревцу, између ,,Бамбија“ и ПЗП ,,Пожаревац“ пуштено је у рад складиште ,,Југопетрола“ капацитета 300 кубика годишње.                                                                    

Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content