„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Прослава Дана победе у Заови – 9. мај 1948.

 Поводом Дана победе, Срески Народни фронт из Пожаревца организовао је излет у Заови где се окупило око 300 средњошколске и радничке омладине, као и велики број људи из околних села: Топонице, Малог Црнића, Батуше, Калишта, Великог Села…На излетишту је изведен богат спортски и културни програм. Група пионирки приказала је ритмичке игре са певањем, а Хор гимназије отпевао је неколико песама, да би потом било одиграно Титово коло.

Мајски сусрети возача10. мај 1981.

У Пожаревцу је одржана манифестација под називом „Мајски сусрети возача“, трећа по реду у којој су се такмичили возачи аматери и професионалци. Учествовали су такмичари из Ваљева, Деспотовца, Доњег Милановца, Зајечара, Мајданпека, Великог Градишта, Кучева, Голупца, Петровца на Млави и Пожаревца. Организатор је био Општински савез возача под покровитељством Општинске Конференције ССРН и Општинског већа Савеза синдиката. Манифестација је отпочела дефилеом Табачком чаршијом. Учеснике и госте потом је поздравио председник Организационог одбора смотре Драгиша Ивковић. Међу гостима били су секретар Савеза возача Југославије Прибислав Савић и секретар Савеза возача Србије Јован Бабић. Манифестација је завршена проглашењем победника у екипном и појединачном такмичењу по категоријама.

Никола Лукић, градитељ пруге Пожаревац-Мала Крсна – 10. мај 1910.

 Одржана је лицитација за избор најповољнијег градитеља пруге на релацији Пожаревац – Мала Крсна. Лицитацију је добио Никола Лукић са образложењем да је искусан јер се доказао на изградњи  пруге Ваљево – Обреновац. Већ у јуну лицитација је одобрена и изградња је могла да почне.

Дан сестринства12. мај 2009.

 Савез здравствених радника Браничевског округа обележио је Дан сестринства односно Дан медицинских сестара, техничара и бабица. Тим поводом 6. маја одржана је свечана академија на којој је госте поздравила Магдалена Бранковић, главна медицинска сестра Здравственог центра. У име Савеза здравствених радника обратила се Славица Ђорђевић, а на академији су још говорили директор Центра др Миле Богосављевић и члан Градског већа Пожаревца др Јовица Динчић.

                                                         Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content