„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Трке бициклиста и возача ролера  -18. јул 1998.

У Пожаревцу су одржане полуфиналне трке бициклиста и возача ролера. Организатор је био Бициклистички клуб  „Победа“ из Пожаревца уз учешће ученика пожаревачких основних школа. Трке су стартовале испред посластичарнице „Пингвин“, возило се Табачком чаршијом око сквера да би се дошло до циља – испред „Пингвина“. Такмичари су били разврстани по категоријама, одвојено су возиле девојчице, а посебно дечаци. Сви који су освојили прва три места квалификовали су се за финалне трке које ће се одржати 1.августа.

 Одбојкаши Пожаревца шампиони Југославије  18. јул 1999.

Пионири пожаревачког прволигаша „Бамби Млади радник“ постали су овогодишњи шампиони Југославије у одбојци. У финалној утакмици победили су екипу Радничког из Ковина са 3:1. Тренер им је био Предраг Кепчија. Треће место заузела је екипа Будванске ривијере, а четврто ТЕНТ из Обреновца. На шампионату је учествовало 15 најбољих екипа, мечеви су играни у Спортском центру Пожаревац, у сали Економске школе и у ОШ „Десанка Максимовић“.

Отворена „Моравска лагуна“19. јул 1963.

 На обали  Велике Мораве код Љубичевског моста отворен је нови туристички објекат, ресторан „Моравска лагуна“. Капацитет ресторана је 120 седишта,изграђени су приступни пут и паркинг простор за око 20 моторних возила и постављена три туша и две чесме са одличном пијаћом водом. Објекат је изграђен заједничким напорима и сарадњом Општинске скупштине која је обезбедила средства, Грађевинског предузеће „Неимар“, Управе водовода, Комуналног предузећа,предузећа „Светлост“ и „Будућност“, АП „Ремонт“…Једина замерка на овај објекат односи се на неорганизовани превоз до „Моравске лагуне“ до које треба препешачити 7 км, а они који се одлуче за вожњу аутобусом морају да плаћају скупу аутобуску карту.

Буцић на челу Еколошког друштва20. јул 1993.

У Пожаревцу је основано Еколошко друштво за чијег председника је једногласно изабран Драган Богдановић – Буцић. За оснивање Еколошког друштва Пожаревљани су добили подршку Министарства за екологију Савезне владе на чијем је челу била Слободанка Ђордан. Подршка је истовремено стигла и за изградњу Еколошког дома на Чачалици који би се градио од природних материјала, камена и балвана.  Истовремено је планирана и изградња Рехабилитационог центра у спомен на 32 младића из овог краја који су погинули у последњем рату.

                                                                                                                Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content