2020-12-26T09:40:58+01:00 26. децембра, 2020. 09:40 |

Беше некад…

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Новогодишњи концерт „Болера“ – 23.децембар 1997.

У великој сали Дома културе у Пожаревцу, плесни клуб ,,Болеро“ одржао је Новогодишњи концерт. Гости су били чланови Плесног клуба ,,Наталија и Ивица“ из Београда и ,,Амадеус“ из Пожаревца. Програм је водио Миња Субота, а покровитељ концерта била је Компанија „Бамби“ из Пожаревца. Сала Дома била је препуна.


Рођен Марко Анаф – 24. децембар 1909.

У Пожаревцу је рођен проф. др Марко Анаф, лекар и биолог. Био је управник Клиничке болнице Медицинског факултета у Београду, први асистент на Катедри биологије Медицинског факултета у Београду када су први пут уведене вежбе из овог предмета. Његовим ангажовањем извршена је значајна модернизација наставе на факултету.


Горела „Српска круна“ – 24. децембар 1929.

У хотелу „Српска круна“ догодио се пожар због неисправних електричних инсталација. Након процене штета на милион динара, власник хотела Риста Колоњас приступио је уређењу призеља док је реконструкција спрата остављена за неко друго време. Хотел је у таквом стању дочекао Други светски рат и ослобођење Пожаревца.


Oдлука о установљавању ЉКИ – 25. децембар 1964.

На заједничкој седници Општинског већа и Већа радних заједница, Скупштина општине Пожаревац донела је одлуку о установљењу туристичко-спортске манифестације под називом „Љубичевске коњичке игре“ са циљем развоја туризма и коњичког спорта. Одлуком је предвиђено да организатор манифестације буде Туристички савез Општине, да се Игре одржавају сваке године, а да се средства за финансирање обезбеђују из буџета Општине Пожаревац и прихода саме манифестације.

Припремио З. Стокић