2021-01-24T10:00:57+01:00 14. јануара, 2021. 10:33 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Умро Ђорђе Вајферт   -12. јануар 1937. 

Пожаревљани су са жаљењем примили вест да је у Београду преминуо Ђорђе Вајферт, индустријалац и велики добротвор. Рођен је 15. јула 1850. у Панчеву где је завршио немачку основну и мађарску средњу школу, а у Будимпешти Трговачку академију. Усавршавао се у Минхен где је завршио  Велику пиварску школу па у скалду са тим по дипломирању 1872.  прелази у Београд где заједно са оцем гради нову пивару код „Мостара“. Потом купују рудник мрког угља код Костолца, рудник бакра у Бору, рудник каменог угља у Подвису и рудник злата у Светој Ани. У два наврата био је гувернер Народне банке Србије, а током ратова помагао је Србији. Као добротвор финансирао је школовање глувонеме деце и њихово укључивање у живот, био је члан Фонда за помоћ сиромашним ученицима Гимназије у Пожаревцу, финансирао је рад Дунавског кола јахача „Кнез Михаило“ у Београду и бројне култирне и хуманиратне манифестације.


 Пожаревац добио Читалиште – 14. јануар 1847.  

Само годину дана после оснивања у Београду,Читалиште као јавна библиотека основано је и у Пожаревцу. Десило се то после отварања болнице и касарне због чега се с правом сматра да је јавна библиотека једна од најстаријих установа. Налазила се на разним местима, по кафанама, у згради Старе Општине“ да би се коначно „смирила“ у делу зграде Градског здања у  коме је некада радила пошта.


Родио се глумац Бата Паскаљевић – јануар 1923. 

У Пожаревцу је рођен Михајло-Бата Паскаљевић, филмски, позоришни и ТВ глумац. Након завршене гимназије одлази за Београд где се придружује КУД-у „Иво Лола Рибар“ и Академском позоришту, а потом и тек основаном Београдско – драмском позоришту у коме 1950. постаје стални члан. Играо је разноврсне позоришне и филмске улоге, водвиље… Врхунац у свету филма остварује улогом оца у филму ,,Већ виђено“ 1987. Горана Марковића за коју је и био награђен на Фестивалу глумачких остварења у Нишу. У току своје глумачке каријере одиграо је укупно 201 улогу. Последње филмско остварење му је улога деде у „Диши дубоко“.


Мирослав Чангаловић са младим Пожаревљанима – 15. јануар 1965. 

У Пожаревцу је организовава  трибина младих на којој је гостовао познати југословенски оперски певач Мирослав Чангаловић. Интересовање је било изнад очекивања, показало се да млади Пожаревљани воле оперу. Трибини је присуствовало више од 400 слушалаца.

                                                                                       Припремио З. Стокић