2021-03-19T08:57:47+01:00 19. марта, 2021. 08:57 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Одлазак сарадника Николе Пашића17. март 1917.

Преминуо је Јован С. Јовановић – Јошка, покретач и први редактор и власник листа ,,Грађанин“. Рођен је 1858. године у Пожаревцу. Реалку је учио у Темишвару, а техничке науке у Београду. По завршетку школовања дошао је у Пожаревац где ради као наставнику Пожаревачој гимназији, а у слободно време на свом имању.  По доласку Николе Пашића у Пожаревац 1879.  за општинског инжењера, Јошка постаје његов сарадник. Заједно покрећу питање комуналног уређења пожаревачке вароши, врше снимање и премеравање земљишта, а раде и на нивелисању и регулацији улица. Биран је за општинског одборника, за члана општинског суда, за председника Општине, а потом и за народног посланика. Један је од оснивача Радикалне странке у Пожаревцу. Током I светског рата интерниран је у Бугарску где 17. марта 1917. умире. Његовим именом названа је улица у којој је становао у Пожаревцу, а која је од 1948.  преименована у Улицу Чеде Васовића.


Основан Сарачко – сатлерски еснаф  – 18. март 1895.

У Пожаревцу је основан сарачко – сатлерски еснаф. Чиниле су га занатлије, произвођачи предмета од коже и они који се баве фарбањем и украшавањем фијакера. Некако у то време у Пожаревцу су  цветали ови занати, потребе за њима су се из дана у дан увећавале. Интересантно је да су се радње са овим занатима налазиле начичкане једна до друге углавном у Дубровачкој улици (Табачкој чаршији) и  да то занатлијама није сметало.


Реконструисана Велика сала Центра за културу18. март 2016.

Након реконструкције,  у Пожаревцу је свечано отворена Велика сале Центра за културу. То је била прва реконструкција након 34 године од отварања Центра. Реконструкција је започета током лета 2015. и обухватила је кречење плафона Велике сале и  замену седишта у њој. Извршена су и неке поправке у Малој сали. У Великој су направљене пасареле по дужини, обезбеђен је лакши приступ седиштима чији је број смањен на 472 ради задовољења европских стандарда. У оквиру ових радова оспособљен је климатизациони систем који је постојао, али је дуже време био ван функције.


Мало Црниће добија Фабрику тестенина19. март 1977.

Почели су радови на изградњи Фабрике тестенина у Малом Црнићу. Планом је предвиђено да фабика годишње остварује производњу од три и по хиљаде тона тестенина. Укупна улагања у инвестицију износе 44,5 милиона динара, средства су обезбеђена из Фонда за подстицај развоја недовољно развијених подручја, Београдске банке Основне банке Пожаревац и Комбината ,,Житостиг“. Обзиром на висок степен аутоматизације производње, у једној смени радиће само 12 радника.

Припремио: З. Стокић