2020-09-04T09:15:34+02:00 4. септембра, 2020. 09:15 |

Беше некад…

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Почеле друге ЉКИ   – 3. септембaр 1965.

На Тргу Радомира Вујовића у Пожаревцу, пред око 20.000 посетилаца отворене су друге ЉКИ. Свечаности су присуствовале бројне јавне личности: Немања Марковић, председник и Миљко Панић, секретар Туристичког савеза Србије, Синиша Ђурић, председник Скупштине среза, Милорад Арсић, председник Скупштине општине, Света Божић, секретар ОК СК, Влада Зељић, председник Општинског одбора ССРН… Учеснике дефилеа предводио је витез првих игара Мирослав Буковчић. Долазак војводе Миливоја Живановића у фијакеру најавиле су фанфаре, после чега се војвода обратио посетиоцима речима из Указа Кнеза Милоша о оснивању ергеле у Љубичеву. Он је позвао Буковчића да положи заклетву и подигне заставу игара на јарбол. Испред Туристичког савеза Пожаревца потом је говорио његов председник Иван Чудомировић, који је манифестацију прогласио отвореном.


Отворена „Слатка кућа“  –   3. септембaр 1993.

У Улици Маршала Тита бр.1 у Пожаревцу, Компанија „Бамби“ отворила је продавницу под називом ,,Слатка кућа“ у којој ће се грађани снабдевати производима из слатког и сланог програма по нижим ценама. Истога дана ова компанија у Пожаревцу је отворила и магацин величине 1008 квадрата.


Први семафор у Пожаревцу  –  4. септембар 1970.

Пожаревац је добио први семафор постављен на раскрсници Трга Радомира Вујовића и улица Лоле Рибара, Табачке чаршије и Моша Пијаде. Семафор ће допринети да се успешније одвија саобраћај и да пешаци буду безбеднији. Пуштањем у рад семафора Општина је забранила кретање запрежних возила кроз Трг ослобођења, Трг Браће Вујовића и у улицама: Маршала Тита, Бориса Кидрича, Вељка Дугошевића, Дринска, Чеде Васовића, Лоле Рибара до Шумадијске, Косовска до Светосавске, Моша Пијаде до Јована Шербановића и Доситејева.


Одлазак Звонка Штрпца  –  4. септембaр 1970.

У Пожаревцу је преминуо Звонко Штрбац, професор физичке културе у Пољопривредној школи „Соња Маринковић“, истакнути спортиста – боксер ,,Младог радника“. Завршио је Факултет физичке културе – одсек фудбал. Био је један од образованијих фудбалских стручњака који је своје знање и стручност успешно преносио генерацијама. Бавио се тренерским позивом у многим клубовима и организовао бројна школска такмичења.

                                                                                                                 Припремио З. Стокић