2020-11-14T09:21:58+01:00 14. новембра, 2020. 09:21 |

Беше некад…

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Jесењи крос   –  13. новембар 1949.

У Пожаревцу је, у организацији Гимнастичког друштва одржан јесењи крос на коме је учествовало 1.200 омладинаца, омладинки и пионира. На стази од 300 м. у категорији пионирки, прва је била Павлија Грујић, а у категорији пионира Љубомир Јовановић. На стази од 800 м. међу омладинкама у првој групи, прва је на циљ стигла Вера Миливојевић, а у другој групи Милица Мунћановић. На стази од 1.000 м. за омладинце, победио је Драгослав Николић, а на 2.000 м. у категорији старијих од 18 година Жива Милошевић. Свим победницима уручене су награде – спортски реквизити, а Медицинској школи, која је на кросу остварила најбоље резултате, додељен је прелазни пехар.


Велико невреме  –  13. новембар 1993.

У Пожаревцу и околини догодило се велико невреме. Поред кошаве која је дувала више од 105 км/ на сат падала је и јака киша која се ледила при тлу. Невреме је изазвало велике проблеме у друмском и железничком саобраћају, возови су саобраћали са закашњењем од 90, 100 па и 210 минута. Због незапамћене ледене блокаде многе школе нису радиле или су радиле скраћено, а пловидба Дунавом сасвим је обустављена. Због недостатка нафте и проблема са допремањем горива, био је отежан рад ПЗП ,,Пожаревац“.


Преминуо Миливоје Живановић  –  15. новембар 1976.

У Београду је преминуо Миливоје Живановић, бард југословенског и српског позоришта, првак ЈДП-а, Савременог позоришта Београд и СНП-а у Новом Саду, филмски глумац и Војвода Љубичева на првим ЉКИ одржаним 4. септембра 1964. године. Рођен је у Пожаревцу 2. априла 1900. године. Играо је са великим успехом безброј ликова, трагичних и комичних. Глумом је почео да се бави у раној младости, а живот је окончао у самом позоришту. Први је инострани глумац са престижним признањем, Златном медаљом Станиславског коју му је 1966. доделио Московски художествени театар. У знак сећања на Живановића у Пожаревцу се одржавају Глумачке свечаности ,,Миливоје Живановић“ и Смотра аматерских позоришта Србије.

Припремио: З. Стокић