„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Основана „Електроморава“ -28. децембар 1989.

Одлуком Скупштине Република Србије у Пожаревцу је основана „Електроморава“, предузеће за дистрибуцију електричне енергије у чијем су се саставу налазила четири дела предузећа: за Пожаревац, Смедерево, Смедеревска Паланка и Велика Плана. Предузеће Пожаревац обухватало је пословнице у Пожаревцу, Кучеву, Петровцу и Великом Градишту и шест испостава у Голупцу, Раброву, Великом Лаолу, Александровцу, Малом Црнићу и Костолцу. „Електроморава“ Пожаревац другим речима покривала је електричном енергијом насеља у 10 општина Браничевског и Подунавског округа.

Такмичење у санкању – 29. децембар 1963.

У организацији Општинског одбора горана Пожаревац, на Чачалици изнад старе цркве, одржано је првенство града у санкању деце и омладине, ученика из основних и средњих школа. Пионири – основци су се такмичили у две дисциплине: једноседу и двоседу, а омладинци у категорији бобова.

Прво место у једноседу освојио је Синиша Трајковић, а у категорији двоседа Мирослав Матејић. У групи такмичара на бобовима, први је стигао Слободан Девић, други Тома Атанасијевић, а трећи Славко Павловић.

Нова Медицина рада – 30. децембар 1986.

У делу Пожаревца који окружују три улице – Книћанинова, Тршћанска и Колубарска отворена је нова Медицина рада. Присуствовали су здравствени радници, представници друштвенполитичких организација, општина браничевског округа и предузећа као и бројни грађани. Присутне је поздравио заменик директора Дома здравља др Сима Марјановић док је објекат отворио Драгиша Јовановић, председник МК СК Подунавског региона. Зграда је почела да се гради маја 1985, а свечано је пуштена у рад 15. октобра 1986. године.

Растанак од „Ћире“ -31. децембар 1970.

На Железничку станицу у Пожаревцу приспела је последња композиција популарног „ћире“, натоварена каменом из Ладних Вода и Петровца на Млави. Железнички саобраћај на релацији Пожаревац – Ладне Воде – Пожаревац званично је укинут 1.јануара 1971. године због нерентабилности. Постојале су многе интервенције грађана, предузећа и друштвено-политичких организација да овај део пруге остане у функцији али је ЖТП „Београд“ остао при одлуци да се воз укине.

Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content