2017-06-26T18:10:03+02:00 26. јуна, 2017. 18:10 |

Бесплатни лекови за најугроженије пензионерe

P6193091Удружење пензионера Пожаревац обезбедило је ове године из сопствених средстава милион динара за набавку лекова члановима чије су пензије ниже од 13.800 динара. Право на бесплатне лекове  има 632 пензионера. Лекове са позитивне и са негативне листе, пензионери са потврдом, коју добију од Удружења, могу да подигну у апотекама „Беладона“.

             -Са апотекама „Беладона“ чије је седиште у Костолцу имамо склопљен уговор за ову годину, каже Стева Сабо, секретар Удружења. Наши пензионери који имају право на бесплатне лекове су задовољни и ту праксу ћемо наставити и даље. Средства за бесплатне лекове обезбедили смо из сопствених прихода.

             Осим о збрињавању најугроженијих пензионера лековима, Удружење преко Фонда ПИО брине и о бањском лечењу и опоравку својих чланова. Бесплатно у бање ове године из Пожаревца иде 117 пензионера. Ради се о свим категоријама пензионера, било да су старосни, породични, пољопривредни или самостални. Услов је да месечни чек за пензију не прелази 22. 400 динара. Пожаревачки пензионери се најчешће одлучују за Соко или Нишку бању, мада им је на располагању двадесетак бања у Србији, потврђују у Удружењу.

             Удружење у Пожаревцу које има око 4.300 чланова брине и о обезбеђењу огрева, угља и дрва по повољнијим условима. Плаћање огрева је на шест рата и испоруке су редовне, каже Стева Сабо:

             -Очекујемо да до почетка зимске сезоне буду испоручене све уписане количине угља. У јулу ће почети испорука угља после краћег застоја, који је настао због ремонта на коповима у Костолцу.

             Поводом славе Удружења, Спасовдана, социјално најугроженијим пензионерима уручени су пакети са намирницама – укупно 647. Слична акција се припрема и за октобар када се обележава Дан старих.

Из буџета за превоз

Сарадња Удружења пензионера са локалном самоуправом је добра, каже Стева Сабо. Очекујемо да и ове године добијемо из буџета око 200.000 динара како би се обезбедио бесплатан превоз у локалу за део наших чланова. Реч је о 156 пензионера чији чек не прелази 13.800 динара. Уговор треба да се склопи са Компанијом „Арива“.

Удружење пензионера је по пројекту од Града Пожаревца из буџета добило 400. 000 динара за набавку 30 апарата за сигнализацију и хитне интервенције. Апарате ће добити пензионери који су сами и беспомоћни и притиском на дугме у тешким ситуацијама активираће специјализовану фирму „Контакта“,која одмах интервенише у таквим случајевима, зове Хитну помоћ или било коју установу да помогне.