2020-12-24T09:12:05+01:00 24. децембра, 2020. 09:12 |

Богат дијапазон активности

Чињеница да је пандемија короне како у свету тако и у Србији велики број културних дешавања свела у скромне и епидемиолошки прихватљиве оквире, стручни тим Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац и њеног огранка у Костолцу успео је да у претходном периоду одржи ритам богатог дијапазона активности намењеног широком кругу публике.


Током децембра основ дешавања били су садржаји попут  представљања књига, предавања и занимљивих радионица, а сви били су приступачни на YouTube платформи Narodna biblioteka Pozarevac 1847.

ПУТ ОКО СВЕТА

  Вера Зарић Митровић

– Само у претходној недељи, од 11. до 18. децембра на овај начин наши гости били су Тамара Кучан, која се младим корисницима Библиотеке представила својим  стваралаштвом,  завичајни аутор др Мирољуб Манојловић промовисао је његову књигу „Кнез Милош и Пожаревац“, публициста из области савремених музичких токова Иван Ивачковић приближио је издање своје књиге „Уметност побуне – The Rolling Stones“ док је тема предавања др Данице Чигоја Пипер била „Дигитални залогаји: како медији мењају наш однос према храни?“. Разговоре и прилоге са поменутим ауторима приредиле су и реализовале Јелена Чобић Станисављевић, дипломирана библиотекарка, Татјана Живковић, дипломирана библиотекарка саветница и мр Бранка Пражић, дипломирана библиотекарка саветница, каже за заш недељник Вера Зарић Митровић, директорка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац.

У поменутим оквирима завичајни аутор, историчар Милорад Ђорђевић, представио је монографију „Хомоље“ о којој је говорио  Драган Јацановић, археолог, док је медијатор била Татјана Живковић. Гост Библиотеке била је и Јелица Грегановић, која је у разговору са мр Бранком Пражић представила своје стваралаштво док је добитник НИН-ове награде Саша Илић у разговору са Ренатом Минић  дипломираном библиотекарком-саветницом Одељења бибилотеке у Костолцу промовисао књигу „Пас и контрабас“. Радмила Петровић, посебно популарна међу младима, уз дипломирану библиотекарку Јелену Чобић Станисављевић, представила је своју поезију, док је  Иван Стаменковић, алиас Иван Драјзл, писац и стендап комичар уз стручне представнике Бибилотеке Невеном Вуксановић и  Ренатом Минић представио свој уметнички рад.

– Такође, за библиотекаре је организовано предавање Небојше Ковачевића „Имају ли библиотеке душу – судбина библиотека и позив библиотекара у „друштву знања“, говори Вера Зарић Митровић, додајући да огранак Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Костолцу, има развијену сарадњу са Центром за културу Костолац, па се зато многи културни догађаји одвијају уз узајамну сарадњу:

– Тако је било када су у питању ова дешавања: промоција књига Александра Тешића, дружење са познатим путописцем и књижевником Виктором Лазићем реализација виртуелне радионице керамике Саше Матића, грнчара и оснивача Удружења грнчара „Бардак“ из Београда као и онлајн промоција књига, омиљене и читане ауторке Јасминке Петровић, закључује Зарић Митровић.

Влада Винкић