2020-09-19T14:23:20+02:00 19. септембра, 2020. 14:23 |

Цензура у библиотекарству и издаваштву

Народна библиотека ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац приредила је синоћ у Малој сали Центра за културу Пожаревац промоцију књиге Дејана Вукићевића ,,Non Imprimatur или цензура у библиотекарству и издаваштву“.


Реч је о издању чији централни сегмент обухвата књижевну цензуру у првом реду из области  библиотекарске делатности, а потом далеко шире: ону која иде у екстремне воде забране дела, обезвређивања рада, талента и истраживања аутора, све до његовог прогона у јавности.

Како су у оквиру промоције истакли Бранка Пражић и Оливер Стокић из пожаревачке Народне библиотеке као и аутор Др Вукићевић, први сегмент књиге ,,Non Imprimatur или цензура у библиотекарству и издаваштву“ читаоцу појашњава и аналитички представља сам појам цензуре док је битан део посвећен примени цензуре у библиотекарству и библиотекама широм света кроз историју, као и  цензури на нашим просторима, конкретно и у Србији.  Доктор Вукићевић се у овом делу изразито осврнуо на анализу  аргумената за допринос цензурисању дела, потом  отпор према цензури кроз историју и у последњем делу књиге навео  најдрастичније случајеве цензуре у библиотекарству и издаваштву.

Дејан Вукићевић је докторирао на Катедри за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду. Од Библиотекарског друштва Србије 2007. године добио је награду „Стојан Новаковић“ која му припада и 2012. године за Библиографију српских енциклопедија и лексикона. Као најбољи библиотекар града Београда 2012. године поно је признање „Марија Илић Агапова“ а прошле године уручена му је и национална награда „Јанко Шафарик“ за укупан допринос библиотекарској струци.

В.Винкић

Фото: НБ „Илија М. Петровић“