2020-03-05T09:15:30+01:00 5. марта, 2020. 09:15 |

Четири деценије постојања хора „Дунавска лира”

Костолачки хор „Дунавска лира” у поводу обележавања 40 година постојања одржано је наступ у свом граду на Дунаву. Омладински хор је овом приликом извео композиције у аранжману диригенткиње хора  Марије Митић, као и пар композиција  у аранжману Илије Рајковића.

Хор је основан 24. октобра 1980. године, када је имао и први наступ а назив „Дунавска лира“ смислио је Милош Јањетовић, некадашњи уредник листа „Гласа произвођача“, члан хора и творац идејног решења за амблем.

Оснивач Хора био је сада почивши диригент Добрица Митић, а данашњи руководилац хора и оркестра је Марија Митић, која је диплому стекла на Факултету музичке уметности у Београду. Њихов репертоар одликује разноврсност, дела домаћих, али и страних аутора, духовне и црквене композиције са етно мотивима, госпел- црначка духовна, као и модерна рок музика.

Крајем октобра прошле године, овај хор је наступио и на 2. Омладинском хорском фестивалу у новосадској синагоги, који је окупио више од 500 учесника. Тада су заједно наступили хорови и диригенти из Србије: Зрењанина, Алексинца, Сремске Митровице, Костолца, Сомбора, Београда и Новог Сада, као и гости из Данске и Северне Македоније.

Костолачки хор је наступао и на Коларцу пре две године на Међународном фестивалу хорова,  под покровитељством Министарства културе и информисања и Градског секретеријата за културу.

И. М.