2016-12-16T03:06:29+01:00 5. априла, 2016. 10:26 |

ЧЕТВРТИ ДАН 21. ГЛУМАЧКИХ СВЕЧАНОСТИ „МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ“ :Нека се паради победника придруже најбољи

Смотру отворио градоначелник Пожаревца Миомир Илић, који је уметницима пожелео да им на сцени све иде од руке

DSC_3159 У Великој сали Центра за културу у Пожаревцу прошле суботе отпочеле су 21. Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“. Почетак Смотре озваничио је градоначелник Пожаревца Миомир Илић предајом кључа Града председници Стручног жирија, глумици Ради Ђуричанин. Беседу о глумцу говорио је дамски уметник Светозар Цветковић.

Градоначелник Миомир Илић истакао је да је за две деценије Пожаревац постао град позоришних фестивала, те да су  Смотра драмских аматера посвећена Живки Матић и Сусрети варошких позоришта Србије „Миливојев штап и шешир“ изникли  на темељима овог фестивала.

– Када смо пре 22 године започели Глумачке свечаности, знали смо да су важне, драгоцене и потребне целом Граду па и целом крају. Сада са поносом можемо рећи да су те Глумачке свечаности постале замајац и других фестивала, других културних и друштвених збивања. Захваљујући њима наш Град је постао један од значајних српских, културних центара. Много је професионалаца, аматера, посвећеника и пријатеља нашег Града уложило себе и свој таленат да бисмо стигли до овог нивоа. То је за нас велика обавеза, да наставимо даље. Заслужан за нашу узлазну путању је и селектор Небојша Брадић, коме се захваљујем за допринос који је до сада исказао. Захваљујући његовој селекцији, Град ће се укључити у обележавање великог позоришног јубилеја, четири века од смрти једног од највећих драмских писаца света Вилијама Шекспира. За нас су такође значајне и годишњице Јована Стерије Поповића, пожаревачког унука. Са нама су као и ранијих година Лепосава и Ђорђе Живановић, братаница и братанац Миливоја Живановића.Још један фестивал је пред нама, за њега смо се темељно спремили. Уметницима желимо да им на сцени све иде од руке и да се паради победника придруже најбољи, рекао је Илић.

На дан отварања Свечаности, у преподневним сатима, на гроб Миливоја  Живановића, у Алеји великана у Београду, венце су положили чланови делегације Града Пожаревца, глумци позоришта „Миливоје Живановић“ и родбина барда српског глумишта.

Прве фестивалске вечери наступило је Народно позориште из Београда са представом „Родољупци“ у режији Андраша Урбана. Жири публике у саставу: Јелена Чобић, Драган Кузмановић и Зоран Марић одлучио је да награду публике додели Нели Михаиловић. Стручни жири кога сачињавају проф.дрМилован Здравковић, Ана Софреновић и Радмила Ђуричин, за глумца вечери прогласио је Павла Јеринића оствареног у улози Шандора Лепршића. Друге фестивалске вечери позориште „Бошко Буха“ извело је представу „Мајстори, мајстори“ по тексту Горана Марковића у режији Милана Караџића. Награду публике добио је Зоран Цвијановић за улогу Ћире. Награду стручног жирија добила је Милица Михаиловић за улогу директорке.