Основна школа „Десанка Максимовић“ у Пожаревцу прославила  је прошле недеље 33 године рада.

Централни догађај – свечана академија одржана је 16. маја, а њој су у оквиру Десанкиних дана, четвртих по реду, претходиле бројне културне манифестације и спортска такмичења: „Десанкин песнички дан“, „Драмско вече“ у оквиру кога су чланови Драмске секције, у пожаревачком Центру за културу извели представу „Краљевски фестивал“, учешће на четвртом Републичком одбојкашком турниру, организовање Турнира у малом фудбалу…

У част Десанкиног рођендана и Дана школе, ученицима који су на општинским, окружним и међуокружним такмичењима остварили запажене резултате уручена су признања. 

ЧЕТВРТИ OДБОЈКАШКИ ТУРНИР

Спортска манифестација – Републички одбојкашки турнир у част Дана школе организован је четврти пут и на њему су ученици Основне школе „Десанка Максимовић“ постигли добре резултате.

             У категорији девојчица прво место заузео је ОК „Визура“ из Београда, друго ученици пожаревачке ОШ „Десанка Максимовић“, треће место припало је ОК „Вожд Карађорђе“ из Јакова, док се на четврто пласирала екипа обреновачког ОК „Дражевац“.

             У категорији дечака, победу је однео ОК „Млади радник“ из Пожаревца, другопласирани је ОК „Смедерево“, треће место заузео је ОК „ВГСК“ из Великог Градишта, а четврто пожаревачка ОШ „Десанка Максимовић“.

У оквиру Десанкиних дана, у школи је протекле среде организована свечаност на којој су награђени ученици који су остварили запажене резултате на општинским, окружним и међуокружним такмичењима.

Српски језик – Јована Тасић, Ана Јовановић, Душан Лазић и Невена Недељковић (5. разред), Наташа Милојковић, Андрија Грдановић, Даница Првуловић и Дуња Антић (6. разред), Тијана Варга (7. разред) и Теодора Микшић (8. разред).

Рецитовање – Нина Живић (2. разред).

            Математика – Маша Јовановић, Димитрије Пејчић и Милица Милошевић (3. разред), Елена Пешић (5. разред), Милош Михајловић и Ања Јовановић (7. разред) и Марко Ковачевић (8. разред).

Хемија – Марија Лучић (7. разред).

Биологија – Наташа Милојковић (6. разред).

Историја – Тамара Ђорђевић (6. разред).

Физика – Маја Николић (6. разред).

Енглески језик – Немања Пударевић (6. разред).

Шах – Емилија Јовановић и Никола Ракић (1. разред), Илија Пауновић (2. разред), Тијана Ђорђевић и Михајло Митић (3. разред), Јана Јовановић и Никола Станојевић (6. разред) и Матеја Цизлер (7. разред).

Веронаука – Анђела Новаковић (8. разред).

Спортске активности – Никола Савић (7. разред), Лара Радојчић, Никола Станојевић, Дуња Антић (6. разред), Маријана Јанковић, Илија Траиловић и Ивана Радић (8. разред).

КРАЉЕВСКИ ФЕСТИВАЛ

Представа под називом „Краљевски фестивал“ коју су извели ученици Драмске секције школе у оквиру програма Десанкиних дана, привукла је велики број посетилаца. Изведена је у препуној сали пожаревачког Центра за културу. Публика је труд и таленат младих глумаца, ученика школе наградила бурним аплаузима, док их је школа даривала пригодним наградама.

Најбољи учесници темата „Десанкин споменар“

Литерарни радови – млађи узраст

 1. Анастасија Јаћимовић (2. разред)
 2. Маша Јовановић (3. разред)
 3. Матеја Коцић (2. разред)

 Литерарни радови – старији узраст

 1. Марија Лучић (7. разред)
 2. Инес Ранђеловић (7. разред)
 3. Александар Спасић (6. разред)

Ликовни радови – млађи узраст

 1. Никола Бунчић (4. разред)
 2. Лазар Фесовић (4. разред)
 3. Софија Живковић (1. разред)

           Ликовни радови – старији узраст

 1. Невена Недељковић (5. разред)
 2. Групни рад ученика 7. разреда Инес Ранђеловић, Ање Јовановић, Наталије Пауновић и Александра Стојановића
 3. Рад у пару – Теодора Стошић и Анкица Стокић, ученице 7. разреда

Овом приликом награђени су и ученици чији су радови објављени у Часопису „Клик“. Награде су додељене Илији Дијанићу, Николи Терзићу, Милици Лазаревић и Александру Спасићу, ученицима 4. разреда.

ПЕСНИЧКИ ДАН

Једна од манифестација у оквиру Десанкихих дана је и Песнички дан посвећен животу и делу славне песникиње Десанке Максимовић чије име, најмлађа пожаревачка школа с поносом носи.

Након поздравне речи директора Златана Радовановића, на Песнички дан славила се поезија, лепа реч и правилан изговор, рецитовали добро знани Десанкини, али и стихови других познатих  песника, прелиставао Десанкин споменар… Била је то прилика да чланови Ђачког парламента поделе присутнима најновији број Школског часописа „Врт детињства“ у коме су своје место нашли ликовни и литерарни садржаји ученика ове школе.

 

М. П.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content