Црвени крст Пожаревац је у оквиру 16. по реду Летње кампање, у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије, Привредним друштвом „Георад“ Дрмно, синдикатом ове фирме, Градском општином Костолац и синдикатом „Независност Костолац услуге“, реализовао акцију добровољног давања крви.

Представник Института за трансфузију крви Немања Џодић истиче да су овакве акције драгоцене, јер су тренутно залихе крви на мало нижем нивоу, пре свега због ситуације са ковидом 19 и смањеног прилива јединица крви. Он је изразио наду да ће се у јесењем делу повећати број давалаца, а крвне групе које највише недостају су А+, 0+ и све Rh негативне крвне групе.

 -Грађани Пожаревца и Костолца сваког понедељка у просторијама Црвеног крста у Пожаревцу могу да добровољним давањем крви надоместе ове тренутно мало ниже резерве крви. Овом приликом захвалио бих се свим добровољним даваоцима крви који су у претходном периоду редовно давали крви и онима који су први пут дали крв, пре свега на хуманом чину, јер свака јединица крви заиста живот значи. До сада се преко хиљаду грађана пријавило за донирање плазме оним људима којима је неопходна за излечење од ковида 19, казао је Џодић упутивши позив грађанима који су прележали ковид и који имају два негативна PCR теста да ако желе могу да се јаве на телефон 19819 и сазнају како могу да донирају плазму.

У трансфузиомобилу, на два пункта, у центру Костолца и Привредном друштву „Георад“  16. септембра прикупљено је 57 јединица крви.

Директор ПД „Георад“ др Миодраг Степановић је рекао да се по други пут ове године организује акција добровољног давања крви у кругу фирме и најавио наставак оваквих хуманитарних акција у којима ће учествовати запослени.

Иначе, ПД „Георад“ као друштвено одговорна фирма последњих година веома активно помаже здравствени систем државе. Општу болницу у Пожаревцу „Георад“ је, кроз неколико донација, помогао са више од милион динара, колико је донирано и Институту за онкологију и радиологију Србије у Београду, а током епидемије вируса ковид 19 издвојено је и милион динара за потребе Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“.

                                                                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content