Четрдесет ученика пожаревачких основних и средњих школа награђено је за учешће на конкурсу „Крв живот значи“. Црвени крст Србије расписује традиционални конкурс на тему анонимног, добровољног и ненаграђеног давалаштва крви, поводом 11. маја, Националног дана добровољних давалаца крви. Ове године је учествовало осам основних и две средње школе, а укупно су 263 ученика послала радове у пожаревачки Црвени крст.

Национални дан добровољних давалаца крви обележава се са циљем да се подигне пажња јавности о потребама које живот значе, као и да захвали свим добровољним даваоцима крви који несебично учествују у акцијама давања крви. Да би здравствени систем добро функционисао потребно је 40 давалаца на сваких хиљаду становника, односно четири одсто, међутим у нашој земљи та стопа је на три одсто. Зато је потребно да што више здравих грађана узраста 18 до 65 година редовно даје крв.

-Ово је прилика да кажемо једно велико хвала свима који се током године редовно одазивају нашем позиву и учествују у акцијама крви. То нам омогућава да резерве крви у сваком тренутку буду на оптималном нивоу, да здравствени систем несметано функционише и да крви има довољно за све болесне и повређене. Ово је дан када желимо да подигнемо свест и код наших најмлађих суграђана, колико је важно добровољно дати крв. Поред учешћа на овом конкурсу ученици су укључени и у многе друге активности попут акција солидарности у којима се прикупљају слаткиши за децу корисника Народне кухиње, обуке из прве помоћи, нагласила је секретар Црвеног крста Пожаревац Јелена Рашић.

                                                                                                Д.Динић

                                                                                                  

Share.
Leave A Reply

Skip to content