У Малом Црнићу је 7. октобра почео четврти по реду Фестивал драмских аматера села Србије. Организатори манифестације посебно су задовољни што овога пута учествују аматери из Војводине и са Косова чиме је Фестивал постао републичка Смотра. Пред жиријем у саставу: Иван Студен, Никола Веселиновић, Милисав Миленковић и Драгиша Нешић неће бити нимало лак посао да сваке вечери одлучују о најбољим глумцима у представама  и на крају о најбољој представи. 

Већ на почетку Смотре отв орена је изложба самоуких вајара Галерије из Светозарева када су и драмски уметници Народног позоришта из Београда извели колаж стихова песника са села „Мотико, перо моје“ . Исте вечери ФЕДРАС су отворили аматери из Крњева комедијом „Чвор“ у режији Бране Дамњановића. У среду су наступили аматери из Коњуха са „Омером и Меримом“  коју је режирао Дука Јовановић, док вечерас дебитују чланови Доњег Милановца са „Заједничким станом“ Драгутина Добричанина. Наредних дана на програму су: „Златан пијесак“ аматера  из мачванског Прњавора, а у суботу комад „Сватови су стали“ у извођењу гостију из Грачанице Косовске. „Шарену лопту“ припремили су аматери Божевца, а „Трактат о слушкињама“ чланови КУД-а Нови Кнежевац, док ће завршни део Фестивала бити у знаку чланова Градског аматерског позоришта из Врања (ван конкуренције) који су припремили Станковићеву „Ташану“. 

Као и ранијих и ове године на ФЕДРАС-у ће бити проглашене три најбоље представе, затим најбоља мушка и женска улога и  најбоље: епизодна рола, режија и сценографија. Сваке вечери водиће се разговори о аматеризму на селу и пред малоцрнићком публиком појављивати глумци, познати југословенски уметници. Најављени су Љуба Тадић, Раша Плаовић, Љубинка Бобић, Мија Алексић…

(М.И.)

Share.

Comments are closed.

Skip to content