2018-10-14T23:56:02+02:00 14. октобра, 2018. 23:56 |

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА И ДАН ОПШТИНЕ МАЛО ЦРНИЋЕ

Полагањем венаца на Споменик палим жртвама у Другом светском рату и свечаним седницом Скупштине општине, 14. октобра обележен је Дан ослобођења и Дан Општине Мало Црниће. Честитајући празник грађанима, председница СО Горанка Стевић је истакла да се ове године по 63. пут слави Дан Општине и обележава 74. година од ослобођења.

            Председник Општине Малиша Антонијевић је овом приликом нагласио да је свечаност прилика да се сумирају резултати, да се сагледа колико је локална самоуправа била ефикасна у спровођењу одлука и реализацији планова.

            -Постоје планови и реализација истих који су лако оствариви, који се могу реализовати у једној години, али постоје и оне одлуке, планови и стратешки циљеви за које је потребно више година. Ми имамо идеју, имамо визију и оно најбитније, а то је воља. Сваким даном, сваком новом идејом, сваком потребом наших грађана трудимо се да истрајемо дајући све од себе да бољитак буде приметан. Улажемо сво своје знање, сву снагу, вољу и жељу, не гледајући на радно време, већ се искључиво владамо могућностима  људске издржљивости да урадимо што више, што боље, а све у интересу бољитка живота, рада и економског просперитета грађана наше Општине. У све што смо урадили у години за нама уложено је много труда и напора. Неко ће рећи могли смо и више и ми се са тиме слажемо. Увек може више, али су веома често ограничавајући фактори време, законске процедуре, људски ресурс и један од великих пробелма малих општина – ограничен буџет, казао је Антонијевић.

            Он се захвалио председнику Републике, Влади Србије, запосленима у Општинској управи, директорима предузећа и установа, члановима Већа и одборницима, који су својим трудом, залагањем и конструктивношћу допринели развоју Општине, а потом се осврнуо на конкретне пројекте који су у претходном периоду реализовани. Један од приоритета ове општине и оно чиме се највећи број становника бави је пољопривреда, те је за подстицаје и субвенционисање пољопривредне производње издвојено 39 милиона динара, од чега су директна давања 12 милиона. За потребе Предшколске установе и школа издвојено је 70 милиона динара. Радило се на санацији кровова, замени столарије, изради фасада, уређењу школских дворишта, постављању ограда и још много тога што је било неопходно да се створе што бољи услови за похађање наставе. У овој години израђен је пројекат са грађевинском дозволом за почетак изградње зграде вртића, а заједничким улагањем са Електропривредом Србије, изграђено је више трафо станица, рађено је на реконструкцији нисконапонске мреже, замени стубова и тиме у већини насеља побољшано је снабдевање електричном енергијом. За ову намену опредељено је 6 милиона динара. Дом здравља је финансиран из општинског буџета са 6,5 милиона динара, а очекује се и инвестиција комплетне санације здравствене амбуланте у Топоници преко Канцеларије за управљање јавним улагањима у вредности од око 6,5 милиона динара. На пољу културе Општина је издвојила 30,8 милиона динара, радило се на санацији сале ФЕДРАС-а, а у наредној фази планиран је завршетак радова на мултифункционалном простору. Новоформирани Фолклорни ансамбл Општине Мало Црниће при Центру за културу за кратко време је уписао више од 90 чланова у три групе. Реконструисана је летња позорница и претворена у читаоницу, која је сада најлепши део зграде Библиотеке, а очекују се радови на изради централног грејања у овој установи. Туристичка организација како на Сајму туризма, тако и на различитим манифестацијама ради на промоцији Општине, а смотра „Стишко посело“ је већ постала бренд ове локалне самоуправе. Промоцијом манастира, излетишта, пешачке стазе, културно – историјских споменика улаже напоре да туристи дођу у Општину Мало Црниће, или се бар на пар дана задрже ако су на пропутовању. За подстицај спорта издвојено је 9,5 милиона динара. Финансирају се фудбалски клубови различитим износима, а све у зависности од ранга такмичења. У најави су формирања нових фудбалских клубова, а издвојена су и средства за поправку инфраструктуре на фудбалским теренима.

            -Нису изостала ни социјална давања за најугроженије становнике наше Општине. Поред повећања у прошлој години једнократне помоћи и дуплираних давања за новорођено дете, од ове године повећано је давање за стипендисте Општине са 10.000 на 15.0000 динара и повећан је број стипендиста. Укупно издвојена средства за социјална давања су 14,8 милиона динара. Са водопривредним предузећем радило се на чишћењу канала, где је удео Општине износио 3 милиона, а за заштиту животне средине издвојено је 15,8 милиона динара. Највише средстава утрошено је на улагање у инфраструктуру. Мештани Кобиља, Божевца и Смољинца су узели учешће у заједничком финансирању са средствима буџета и иницијативе грађана ће нам бити приоритет и у наредном периоду. Радови на асфалтирању улица се реализују у свих 19 насеља укупне вредности 51,5 милиона динара. У сарадњи са НСЗ ангажовано је 7 лица на јавним радовима у трајању од 3 месеца. Захвалио бих се свим друштвено одговорним организацијама, као и појединцима који су својим радом и ангажовањем допринели да развој наше Општине буде брз и муњевит, закључио је Антонијевић.

                                                     НАГРАЂЕНИ

            За изузетне резултате постигнуте у развоју и унапређењу Општине, плакете за 2018. годину, председник Општине Малиша Антонијевић је уручио: ОШ „Дража Марковић Рођа“ Смољинац, за резултате постигнуте у образовању и васпитању деце, као и стварању квалитетних услова за рад и образовање; Славици Динић из Малог Црнића, за хуманост, пожртвовање и свеобухватну бригу о деци; Мирославу Митровићу и Радиши Стојићевићу из Малог Црнића, за постигнуте резултате у области културе, просвете и допринос друштвеној заједници; Горану Ранковићу из Црљенца, за примену иновативне технологије у области пољопривреде; Горану Митићу – Доси из Смољинца, за континуитет у области приватног предузетништва и допринос друштвеном животу локалне заједнице.

            Између 22 књиге песама које су пристигле на овогодишњи књижевни конкурс, стручни жири у саставу Радомир Андрић, Мирослав Митровић и Антилета Живковић, одлучио је да књижевна награда „Србољуб Митић“ за 2018. годину припадне доктору књижевности Голубу Јашовићу за песничку књигу „Под Пакленом песма“.

Свечаности су присуствовали потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, народни посланик Милетић Михајловић, начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић, представници суседних општина, цркве, војске, полиције, тужилаштва, здравства, директори републичких и општинских органа, јавних и приватних предузећа, основних и средњих школа и предшколских установа.

                                           ФЕДРАС – ПРАЗНИК КУЛТУРЕ

            По одржаној свечаној седници на платоу Спомен парка означен је почетак 47. Фестивала драмских аматера села Србије. Обраћајући се присутнима, председник Општине и Организационог одбора Фестивала Малиша Антонијевић је казао да је Мало Црниће по овом Фестивалу постало препознатљиво на културолошкој мапи Србије.

            -Током осам дана ФЕДРАС-а сва елита аматерских позоришта се сјати у наш крај, доносећи нам нове уметничке изражаје како класичних, тако и модерних књижевних дела. Овогодишњи репертоар је рекао бих најбогатији до сада и уметнички жири неће имати нимало лак задатак, али здрава конкуренција и фер надметање чине овај Фестивал довољно узбудљивим како би глумачке трупе увек имале довољно мотивације да на федрасовским даскама покажу оно што најбоље умеју. Поносан сам што је из године у годину са нама велики број младих учесника, што нам улива сигурност да драмски аматеризам има достојне наследнике и светлу будућност. Верној публици ФЕДРАС-а желим угодне вечери препуне уживања уз поруку да не штеде своје дланове како би најбоље мотивисали наше глумце да буду што бољи, јер им је то једина награда за сво време и уложену енергију уз велику љубав коју осећају према глуми, истакао је Антонијевић.

            Овогодишњи Фестивал својом беседом отворио је директор Београдског драмског позоришта Слободан Ћустић, честитајући на упорности и истрајности да се очува бисер српске културе.

            -За опстанак једног народа најважнија је духовност, а о духовности се брине уметност, култура и писменост. Све то је садржано и у овом Фестивалу, а глумци аматери су клица те духовности. Када један народ води рачуна о својој духовности он има шансе и да опстане. Фасциниран сам тиме што 47 година упорно дајете подршку уметницима, а аматери су најстраственији уметници и најчеститији људи, поручио је Ћустић.

            Иначе, дешавања у оквиру 47. ФЕДРАС-а започела су изложбом слика посвећеној сећању на Ђуру Јакшића, док су на позоришној сцени  аматери „Театра 13“ из Блаца извели представу „Буба у уху“, у режији Зорана Цветковића.

                                                                                                                   Д.Динић