2020-09-11T07:55:06+02:00 10. септембра, 2020. 14:38 |

Дан поља хибрида кукуруза у Пожаревцу: Добре прогнозе за овогодишњи род

Манифестација „Дан поља хибрида кукуруза“ у оквиру које је приказан демооглед са 31 хибридом кукуруза из четири селекционе куће одржан је данас у организацији ПССС Пожаревац.


Сврха огледа је да се на једној парцели под истим агроеколошким условима, произвођачима покажу различити хибриди, како би се на основу резултата, који ће путем билтена стићи на њихову адресу, и изгледа биљака, лакше определили за оне који одговарају њиховим њивама.

Манифестацију је отворио директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац Дане Хркаловић који је навео да је упркос специфичној ситуацији због пандемије настављена традиција одржавања ове стручне и едукативне манифестације.

-Четрнаесту годину заредом трудимо се да пољопривредне произвођаче упознамо са најновијим достигнућима  из области селекције хибрида кукуруза. Жеља нам је да у непосредном контакту и међусобном сарадњом произвођача и семенских кућа, скрене пажња јавности на важност унапређења производње кукуруза, рекао је Хркаловић.

ФОКУС НА АГРОТЕХНИЦИ

На парцели код МИП-а постављен је демооглед са 31 хибридом кукуруза из групе зрења од 200 до 700 из 4 селекционе куће:  Институт за кукуруз Земун Поље, Институт за ратарство и повртарство Нови Сад, Агросава и Осијечки хибриди. Демооглед је посејан 16. априла на земљишту типа смоница и предусев је била пшеница. Основно ђубрење обављено је са 300 килограма по хектару НПК (15:15:15), а предсетвена припрема сетвоспремачем. Допунско ђубрење обављено је додавањем КАН-а у количини од 300 килограма по хектару.

-У огледу су примењене све агротехничке мере кад треба и како треба и то је оно што саветујемо и наше пољопривредне произвођаче. Фокус је на агротехници, односно на начину како се примењује. Веома је битно избалансирано уношење НПК хранива и благовремена заштита усева од корова. Ове године старт је био лош због високог дефицита влаге у фази ницања, али смо касније током вегетације имали добру суму падавина. У кризним моментима, у фази опрашивања и наливања зрна изостале су  високе дневне температуре, тако да уз правилну агротехнику пољопривредници ове године могу очекивати стабилне приносе, а поједини и рекордне. Сврха постављања свих наших огледа јесте да се најприносније сорте и хибриди, које пратимо минимум три године, препоруче за увођење у производњу на газдинствима наших пољопривредних произвођача, истакла је Јоргованка Влајковац, саветодавац за ратарство у ПССС Пожаревац.