Млади са територије Браничевског и Подунавског округа окупили су се у Костолцу поводом манифестације „Дан за нас“.

У суботу, 27. маја, скоро стотину младих из Kостолца, Пожаревца, Смедеревске Паланке, Велике Плане и околних места, у костолачком Дому културе, представило је своје успехе, искуства и изазове. Како су истакли, основни циљ је да инспиришу и мотивишу вршњаке да активно раде на остваривању својих идеја и укључе се у већ постојеће пројекте и активности у свом окружењу.

Далибор Илић

Манифестацију је отворио Далибор Илић, заменик председника Градске општине Kостолац, који је најавио да ће осим „Дана за нас“, кроз сарадњу на пројекту „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији“, у Kостолцу бити основани Простор за младе и Инфо кутак, који ће омогућити трајнију реализацију циљева пројектних активности.

„Дан за нас“ у Kостолцу је други у низу од четири догађаја. Претходни је организован у Владичином Хану, а у наредних неколико месеци следе и на територији Зајечарскок и Западнобачког округа. Догађаји се организују у оквиру пројекта „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији“, који у сарадњи са Министарством туризма и омладине Републике Србије, у оквиру Немачке развојне сарадње, спроводи организација ГИЗ.

Катарина Станић

– Млади у Србији мотивисани су да реализују своје идеје и укључе се у активности од интереса за њихову заједницу, али некада можда не знају како. Наш пројекат се управо бави тиме да им омогући доступност информација, механизама и обука кроз које стичу разна знања и вештине које су им за то потребне, истакла је у Костолцу Kатарина Станић, представница из ГИЗ-а.

У оквиру централног дела програма Приче из краја, окупљенима су се обратили и Горан Стојадиновић из Великог Градишта, један од оснивача манифестације „Дадовање“, која се одржава у Браничеву, а посвећена је промоцији рокенрол културе, као и Александра Миладиновић, психолошкиња, као представница Сеоског културног центра Марковац, која је говорила о важности децентрализације културе.

Своје искуство са публиком је поделио и Михајло Јовановић, активиста из Пожаревца, познат као аутор популарног подкаста Ген Зен, који је са Сањом Ристић, новинарком из Kостолца, водио програм манифестације. Окупљенима се обратио и Чемаил Морина, представник Друштва Ром Kостолац.

Осим представљања „Прича из краја“, одржане су и три радионице посвећене превенцији трговине људима, самодисциплини, библиотерапији.

Кристијан Фриш

У културно – уметничком програму учестовали су бенд „Романа“ и Културно – уметничко друштво „Костолац“, а приређен је и перформанс „Отвори очи“.

Представница ГИЗ-а Kристијан Фриш нагласила је да је циљ допринос унапређењу економских, социјалних и културних могућности младих у Србији, те да се организују разни видови директне сарадње са младима, подржавају иницијативе које млади сами осмишљавају и реализују ради побољшања квалитета њиховог живота у заједници и отварања нових економских могућности у одрживој пољопривреди и сеоском туризму.

Р. Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content