2020-10-10T12:31:38+02:00 10. октобра, 2020. 11:33 |

Дани „Слободана Стојановића“: Радосављевић лауреат по други пут

У Малој сали центра за културу Пожаревац, синоћ је одржана манифестација „Дани Слободана Стојановића“ у сећање на нашег уваженог телевизијског ствараоца драматурга, књижевника и професора, који је град под Чачалицом увек носио у срцу.


Поштоваоце Стојановићевог дела и чланове његове породице поздравила је Вера Зарић Митровић директорка Народне библиотеке „Илија М.Петровић“ упутивши са сцене сегменте сећања на Стојановића који је својевремено и сам обављао дужност управника пожаревачке Библиотеке, и подсетила да се ова институција и у години пандемије труди да одржи континуитет основних али и култуpно-уметничких активности.

Једанаести сусрет у Стојановићеву част отворио је Славиша Алексић, заменик градоначелника Пожаревца.

Вера Зарић Митровић

Публика је овом приликом имала прилику да погледа документарно филмско остварење „Лудоград“ које је, инсписирисана делима и животом Слободана Стојановића,  као сценаристкиња и редитељка потписала Бранка Пражић.

По традицији, и овај пут је додељена награда „Слободан Стојановић“ за најбоље драмско дело у оквиру истоименог Конкурса. На адресу Народне библиотеке „Илија М.Петровић“ пристигло је двадесет радова, а жири у саставу Драгана Бошковић, театролог, Вукица Стругар, новинарка и Срђан Кољевић, филмски сценариста и редитељ, једногласно је одлучио да победничка буде „Кућа Илића: драма о нестајању једне уметничке породице“ аутора Радоја Радосављевића из Мислођина код Обреновца. Значајно признање које носи име Слободана Стојановића победнику конкурса уручио је Славиша Алексић.

Р. Радосављевића

Занимљив податак је да Радосављевић исту награду у своју књижевни биографију уписује по други пут. Наиме, он је  2017. године у Пожаревцу награђен  за драму „На точковима“.

Имајући у виду да је прошлогодишњи победник Конкурса Војислав Савић из Београда био спречен да присуствује манифестацији,  књига са његовом одшампаном драмом „Како, црни човече, ништа?“, подељена је присутним посетиоцима.

У другом делу вечери књижевни критичар Марко Недић одржао је занимљиво предавање под називом „Прозно стваралаштво Слободана Стојановића“ док је овај традиционални културни догађај окончан колажним музичким програмом познатог пожаревачког  Ансамбла „Нови звучни талас“.

 

Марко Недић

„Нови звучни талас“

 

 

 

 

 

 

 

Организатори „Дана Слободана Стојановића“ били су Народна библиотека „Илија М.Петровић“, Фондација „Слободан Стојановић“ и Град Пожаревац.

Текст и фотографије:

Влада Винкић