2021-09-14T11:22:49+02:00 14. септембра, 2021. 11:22 |

Деца у фокусу Светског дана прве помоћи

Организације Црвеног крста широм света настављају да скрећу пажњу јавности на значај познавања прве помоћи. Пружање прве помоћи важно је за појединца и друштвену заједницу. Годишње, више од 14 милиона људи у свету научи да пружа прву помоћ. Пружање прве помоћи једна је од важних тачки деловања и организације Црвеног крста. Пожаревац.Пожаревачки Црвени крст је поводом Светског дана прве помоћи, 11. септембра, за ђаке основних школа „Десанка Максимовић“ и  „Краљ Александар Први“ организовао јавни час под слоганом „Прва помоћ деци – прва помоћ за децу“. Овај догађај организован је у сарадњи са патронажном службом Дома здравља и Медицинском школом, у кампу на Тулби.

Према речима секретарке пожаревачке организације Црвеног крста Јелене Рашић, практичне вежбе демонстрирали су лиценцирани предавачи и обучене екипе ЦК које су ученицима пренеле основна знања и вештине у пружању прве помоћи.

-Свако од нас може се наћи у прилици да му затреба прва помоћ. Истовремено, свако од нас може да научи да пружа прву помоћ. Прва помоћ спасава живот, али је такође и гест хуманости, алтруизма и развијеног осећаја за потребе других људи. Што већи број грађана зна да пружи прву помоћ, тиме је наше животно окружење безбедније, истиче Рашић. 

У фокусу Светског дана прве помоћи ове године су деца. Основни задатак волонтера је да децу и све оне који раде са њима упознају са значајем пружања прве помоћи под посебним условима. Како и зашто пружити помоћ, нека су од питања на која су деца, али и одрасли морали да одговоре. 

Повреде су најчешћи разлог угрожености деце и младих. У Србији, деца најчешће страдају као путници у возилу, затим као пешаци и бициклисти. Разлог томе је што немају довољно искуства ни знања о безбедном учествовању у саобраћају, а на њихово кретање често утичу емоционално стање и импулсивност. Са друге стране, возачима је тешко да виде малу децу, посебно када се возило креће уназад. 

За децу пешаке и бициклисте од посебног је значаја да на време усвоје правила безбедног понашања у саобраћају, док су код деце путника у возилу важни безбедно понашање и развијена свест о значају безбедног понашања у саобраћају код њихових родитеља. 

Одрасле особе својим примером требало би да покажу детету како се понашати током вожње, да се придржавају свих правила у саобраћају. Обавезно је везивање сигурносних појасева, затим вожња прописаном брзином, али и избацивање из употребе мобилних телефона у аутомобилу.

М. П.