2020-10-03T09:38:26+02:00 3. октобра, 2020. 09:38 |

Деценија лидерства у давалаштву крви

Црвени крст у Пожаревцу ће и ову годину, када је у питању добровољно давалаштво крви, завршити као најуспешнија организација у Србији. За девет месеци, Пожаревац се на основу процента прикупљене драгоцене течности налази у самом врху, тако да ће му традиционално, по десети пут припасти признање најхуманије средине у Републици. Обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, традиционални свечани пријем најхуманијих у Србији, у Скупштини града Београда неће се организовати. Уместо тога, почетком наредне године представници Института за трансфузију крви обилазиће градове и општине и том приликом уручити плакете. У Пожаревцу је тим поводом планиран пријем за све добровољне даваоце, сараднике, представнике организација и синдиката и њима ће се, у знак захвалности уручити признања.  

Секретар пожаревачког Црвеног крста Саша Обрадовић истиче да је по Закону о трансфузијској медицини, Институт за трансфузију крви Републике Србије једина овлашћена институција која на терену може да прикупља драгоцену течност. 

-Крв се током одржавања акција шаље даље за Београд, тамо се обрађује, а након тога распоређује по болницама широм Србије. С обзиром на то да је наш град лидер у овој области хуманитарног деловања, Пожаревац је први у коме је у јуну отпочела Летња кампања, а која се завршава овог месеца. Имајући у виду свеукупне резултате остварене током прошле године, наша организација, као шампион солидарности, добитник је Дијамантске плакете за успешно учешће и највећи број добровољних давалаца крви у Зимској и Летњој кампањи у 2019. години, рекао је Обрадовић, захваливши се свим добровољним даваоцима крви уз подсећање да се акције одржавају сваког понедељка у  просторијама ЦК у времену од 9 до 15 часова. 

Секретар ЦК истиче и да је свест грађана о значају добровољног давалаштва крви веома развијена, и да огроман број институција и организација учествује у овој активности. 

Само током овог месеца организоване су акције у Привредном друштву „Георад“, Казнено поправно заводу „Забела“, Градској општини Костолац…  

ОКТОБАР – МЕСЕЦ СТАРИХ

Саша Обрадовић

Првог октобра широм Србије обележава се Међународни дан старих особа. Црвени крст је до сада тим поводом у својим просторијама организовао дружење са старим активистима и бившим радницима организације. Традиционално програм су организовали ученици Основне школе „Доситеј Обрадовић“, који су за наше најстарије припремали и пригодне поклоне.

-Ове године, нажалост, због епидемије коронавируса, нисмо у могућности да организујемо ову свечаност, тако да ћемо у петак, 2. октобра, у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Патронажном службом Дома здравља, у просторијама Црвеног крста, од 8 до 10 сати, организовати акцију превентивних прегледа наших најстаријих суграђана. Током октобра акција превентивних прегледа, у сарадњи са костолачком Градском општином и Ромском канцеларијом биће одржана и у Костолцу. У плану је и анкетирање корисника сервиса „Помоћ у кући“ за стара лица и особе са инвалидитетом о тренутном задовољств услугама, рекао је Саша Обрадовић.

СИГУРНЕ ШКОЛЕ И ВРТИЋИ

Црвени крст започео је реализацију пилот пројекта „Сигурне школе и вртићи“. Путем онлајн апликације, у сарадњи са ЦК Србије и аустријским ЦК организоваће се радионице првенствено за ученике нижих разреда, као и за предшколце вртића. Реч је о радионицама посвећеним елементарним непогодама и несрећама. 

На самом крају установе које успешно заврше обуку добиће плакету као сигурне школе, односно сигурни вртићи.

М. П.