2019-05-09T08:23:28+02:00 9. маја, 2019. 08:23 |

Девет деценија поверења

Пред нама је књига која ће старије генерације подсетити на времена после два светска рата, у којима је заштита здравља била тешко остварива, а младим и наступајућим генерацијама пружити доказе о напорима и подвизима да Пожаревац са великим залеђем заштиту здравља подигне на највиши ниво. Напори и подвизи предака младих, у сутону једног и свитању другог и новог времена, тражили су деценије поверења да би се побеђивало и стигло до 2018. године“, рекао је , између осталог, на промоцији књиге „ Деценије поверења“, аутора Драгана Живановића, рецензент  и легенда српског новинарства Предраг Радовановић. У присуству бројних поштоваоца писане речи, о шеснаестој публикацији пожаревачког новинара и публицисте, дипломираног политиколога, Драгана Живановића, говорили су, поред Радовановића, др Слободан Рашула и др Бојан Радовановић.

dav

          Предраг Радовановић је истакао да је „упорни аутор ове књиге покупио из свих доступних извора захваљујући неуморној истраживачкој енергији бројне чињенице, тако да књига има изванредан увод и читав пребогати садржај и сазнања о значају ангажовања људи на животно значајном послу. Стиче се утисак да је у књизи речено све и да нема непознаница ни око имена ни око догађаја, чиме сугестивношћу, разноврсношћу и бројношћу података заиста плени“. Подсетивши да аутор у књизи обрађује период од 1928. до 2018. године, Радовановић је покренуо иницијативу  да овај пројекат буде основа за наставак истраживања о развоју здравствене службе у Пожаревцу и његовом залеђу и да се исти финансира из средстава градског буџета.

          Легенда пожаревачког здравства др Слободан Рашула посетиоце промоције, међу којима је био и велики број здравствених радника, подсетио је на године и деценије експанзије ове делатности. У мери у којој се развијало окружење, а посебно пожаревачка привреда, развијало се и здравство. Отуда не чуди да је најзначајнији развојни корак у здравственој инфраструктури начињен у време експанзије овдашње привреде. Др Рашула је подсетио и на људе који су организационим, стручним и укупним деловањем усмеравали развој здравства у граду и при томе апострофирао посебно заслуге др Бране Радовановића и др Младена Бојовића.

          Подсетивши да је аутор од почетка рада на овом пројекту био суочен са низом лимитирајућих фактора, др Бојан Радовановић је истакао да се из монографије „Деценије поверења“ може у области здравства уочити несигурно кретање узроковано честим променама закона, оличено, на пример, у смењивању система здравственог центра и самосталних радних јединица сваких десетак година, као и брзим променама приоритета у развоју примарне здравствене заштите у Пожаревцу. Пример за то је, по мишљењу др Радовановића, стварање и нестајање службе Медицине рада. Све то су лекари на „терену“ храбро подносили и као што се види из приложених резултата у књизи успешно превазилазили.

Монографија је само покушај да се фактографски забележи развој једне веома значајне гране здравствене делатности. Реч само, за нас који у томе учествујемо, значи обавезу да извучемо поуке и допринесемо да будући развој ове области буде далеко бржи и стабилнији. У том смислу сматрам да је монографија итекако испунила сврху“, нагласио је др Бојан Радовановић.

          Аутор књиге Драган Живановић најпре је захвалио руководству Дома здравља и сарадницима који су учествовали у припреми и реализацији пројекта, сарадницима из Народне библиотеке и Историјског архива, али и бројним саговорницима, посебно пензионисаним здравственим радницима. Без њих, по речима аутора, не би било књиге и приче о развоју ове здравствене установе. Најзначајнијим дометом Живановић сматра доказ да Дом здравља у Пожаревцу постоји у континуитету не пет деценија већ 90 година! Отуда је то једна од најстаријих оваквих установа у Србији. Истовремено, аутор је нагласио да је први пут у свом вишедеценијском раду  био суочен са чињеницом да није консултован од стране издавача за измене у оригиналном тексту. Због тога је у коначној верзији изостао већи број оригиналних фотоса и, што је још важније, изостале су приче о великом  броју значајних имена лекара и здравствених радника који су стваралаштвом „писали историју Дома здравља“.

                                                                                                                    Текст и фотос С. Петровић