2021-01-24T09:30:34+01:00 24. јануара, 2021. 09:30 |

Доброта је била његов животни позив

Двадесет деветог децембра прошле године, преминуо је Новица Ђорђевић, социјални радник и дугогодишњи секретар Црвеног крста у Пожаревцу. 

Рођен је 1956. године. По завршетку студија, као социјални радник запослио се у ЦК где је провео читав свој радни век. После три године именован је за секретара ове организације и на тој функцији задржао се пуних дванаест година, све до 1997. 

Током хуманитарне катастрофе изазване ратним дејствима и распадом Југославије, Ђорђевић је организовао акције прикупљања и дистрибуције хуманитарне помоћи угроженом становништву у Славонији и Книну, одлазио је у Книн и на Косово  са осталим хуманитарцима.  

Током великих сеоба угроженог српског становништва, Црвени крст је даноноћно помагао избеглима из Босне и Херцеговине, Хрватске и расељенима са Косова. У свим тим акцијама велики допринос дао је тадашњи секретар ЦК Пожаревца Новица Ђорђевић који се убрзо после тога сукобио са још једном великом људском катастрофом изазваном економским санкцијама уведеним према нашој земљи. Било је то време хипер инфлације и великог осиромашења грађана што је поново пред организацију ЦК поставило велике изазове и нове активности. 

У складу са прихваћеном обавезом „Регионалног магацина“ чије је седиште било у Пожаревцу, пожаревачки хуманитарци на челу са Ђорђевићем вршили су прихват помоћи из Београда и потом ту помоћ даље дистрибуирали општинским магацинима у браничевском и подунавском округу. Иако званично у то време није постојала Међуопштинска организација Црвеног крста, Новица Ђорђевић је као секретар Општинске организације Пожаревац успешно координирао рад сакупљања и дистрибуиорања помоћи на територији два округа. 

Заслуга Новице Ђорђевића је и у томе што се залагао за оснаживање организације Црвеног крста у кадровском, програмском, материјално-техничком, просторном и финансијском погледу, све у циљу да ову институцију максимално ојача у учини је способном да помогне људима и ублажи њихове патње.

Као основу напретка Црвеног крста видео је у јачању волонтерске базе па је обнављао и развијао рад Омладинске теренске јединице као својеврсног расадника будућих кадрова.  

У области добровољног давалаштва крви сматрао је да акценат мора бити на масовности давалаца. У овој активности служио је као пример, крв је дао 54 пута. 

Новица Ђорђевић је допринео и отварању Народне кухиње која до данас непрекидно ради и оброцима помаже онима који нису у прилици да то сами себи и члановим својих породица, обезбеде.

Памтиће се и по томе што је својевремено покренуо акцију солидарности међу организацијама Црвеног крста у Србији захваљујући којој је адаптирана зграда ЦК у Пожаревцу. Иницирао је иновативне програме као што су „Трка за срећније детињство“, „Радни викенд на селу“, затим хуманитарне концерате, обуку младих за пружање прве помоћи и кућну негу, летовања сиромашне деце у летњем одмаралишту у Баошићу, „Летњу школу Црвеног крста“…

          По истеку мандата на функцији секретара посвећује се редовним пословима  социјалног радника али истовремено наставља да учествује у бројним хуманитарним акцијама у локалној средини и широм Србије као што је акција помоћи угроженом становништву у поплавама 2014. године.  Стекао је лиценцу Коморе социјалне заштите и допринео лиценцирању пожаревачког Црвеног крста за пружање услуга социјалне заштите. 

Својим одласком недостајаће највише својој породици, али и радницима Црвеног крста који су се ослањали на његову стручност и искуство. Много ће недостајати и корисницима услуга ЦК за које је, поред решења њихових проблема, увек имао и речи утехе.