2020-12-11T09:21:26+01:00 11. децембра, 2020. 09:21 |

Добровољно давалашто крви у Петровцу: Важна свака јединица

Последња акција добровољног давања крви у Петровцу на Млави у организацији Црвеног крста и Института за трансфузију крви Србије одржана је прошле среде. Организатори су већ у првим сатима акције, када је прикупљено 20 јединица крви, били задовољни одзивом давалаца међу којима су, поред Петровчана, били и рудари из Крепољина који то чине веома често.

Никола Џодић из Института истакао је да је у тешкој епидемиолошкој ситуацији која нас је задесила и која већ дуго траје, свака јединица крви важна због редовних операција у болницама али и због оних који крв примају као терапију, односно лече се од болести крви. Џодић је подсетио да крв може да донира свака здрава особа, жене на четири месеца, а мушкарци на три. У просеку људски организам поседује 5 литара крви, а током једног добровољног давања узима се 400 до 450 милиграма.

Редовни даваоци добро знају да крв могу дати само ако су потпуно здрави. Уколико је неко имао прехладу и лечио се антибиотицима, од оздрављења и последње дозе антибиотика, мора да прође десет дана да би дао крв. Џодић је такође напоменуо да се крв може дати и у време поста, као и да даваоци могу бити и вегетаријанци.

Наредна акција добровољног давања крви у Петровцу на Млави одржаће се у среду 16. децембра и спроводиће се у трансфузиомобилу у центру града.