2021-01-11T09:53:12+01:00 11. јануара, 2021. 09:53 |

Додатне тоне угља за пензионере

ИЗ УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

За Удружење пензионера Града Пожаревца, 2020. година није имала леп почетак јер је из Електропривреде Србије, из Костолца, стигло обавештење да ће им за ову зимску сезону бити знатно смањене испоруке угља. Уместо уписаних одобрено им је само 6.786 тона, што је мање за више од  62 посто. 

Због тога је, према речима председника Удружења Милорада Јовановића, морала да се утврди максимална квота за упис. У Удружењу су настојали да расположиве количине равномерно распореде и да ни један пензионер не остане без огрева и топле собе. Подсетимо да већ годинама пензионери преко својих удружења организовано набављају угаљ из Костолца, отплаћујући га на више рата, што је једна од великих повољности пружених члановима организације у којој је велики број оних чије су пензије ниске и који на други начин не би могли да обезбеде огрев. ОСИМ УГЉА И ДРВА НА РАТЕ

М. Јовановић

Како је у међувремену ЕПС објавио јавни позив за доделу додатних количина угља, Удружење је одмах реаговало и пријавило се јер је то била прилика да се ситуација поправи. Одобрено је још 5.500 тона угља које ће се дистрибуиране пензионерима који су се за то пријавили.

-Позивам све наше чланове да упишу угаљ, јер је крајње неизвесно колике количине ћемо добити приликом објављивања наредног позива ЕПС-а за редован упис угља. Сви заинтересовани требало би да се пријаве Удружењу сваког дана, у време од 8 до 11 часова, нагласио је Јовановић и додао да се осим угља, сваке године, за све пензионере организује и упис дрва, чија је куповина такође омогућена на шест месечних рата.        

ОКО 100 ПЕНЗИОНЕРА У БАЊАМА

Пензионерска организација у Пожаревцу је и ове године, у складу са одлукама и препорукама Фонда ПИО спровела акцију уписа заинтересованих чланова за коришћење десетодневног одмора и рекреације у бањама Србије.

-Морам да нагласим да је наше Удружење пензионера као уосталом и сва друга,  било само посредник преко кога се сва потребна документација чланова достављала ПИО фонду. Право на одмор и рекреацију ове године остварило је око 100 пензионера из Пожаревца и они су добрим делом ову погодност искористили, рекао је Јовановић.

ЗА ЛЕКОВЕ 800 ХИЉАДА ДИНАРА

Градско Удружење панзионера основано је 2. маја 1943. године. Ове 2020, организација је свој 77. рођендан и славу Спасовдан, због епидемије, прославила скромно, у присуству чланова најужег руководства и поштовање епидемиолошких мера. 

-Нисмо хтели да традицију обележавања ових датума, због короне прекинемо, а пошто су на снази биле мере против ширења епидемије, настојали смо да прославе протекну скромно и да донете  мере не буду угрожене, каже Јовановић.

Председник се осврнуо и на обезбеђење лекова за пензионере са најнижим месечним примањима.

-Наша организација је током 2020. године, из сопствених средстава, издвојила 800.000 динара за набавку лекова. Право на ту олакшицу остварило је 600 најугроженијих чланова Удружења, рекао је Јовановић. 

САМО ДВЕ ЕКСКУРЗИЈЕ

Пензионери спадају у групу људи који по завршетку радног века имају потребу да се друже, путују, да се баве разним активностима које су им биле недостижне раније јер нису имали времена за њих. Познато је и да пензионери Пожаревца веома добро сарађују са пензионерима из других градова, посећују их, али и дочекују и госте у својој средини. Ова година је за таква дружења била специфична, организоване су само две екскурзије и није било великих окупљања. 

                                              ПАКЕТИ ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ

Иако су пензије у овој години повећане и из Фонда ПИО свим пензионерима уплаћене по две новчане накнаде на име помоћи у време епидемије, месечне принадлежности великог броја пензионера су и даље мале. Зато су пакети са основним животним намирницама и кућном хемијом увек добродошли. Током новембра у сарадњи са Фондом ПИО, такве пакете Удружење Града упутило је на адресе 450 пензионера са најнижим месечним примањима, онима чије пензије не прелазе износ од 15.311 динара и који живе у домаћинствима која немају других прихода.   

Удружење пензионера Града своје активности и редован рад базира на потребама и интересима чланства које према Удружењу има обавезу измирења годишње чланарине. После четири године одлучено је да се чланарина повећа за 50 динара. Тако ће за пензионере са месечним примањима до 15.000 динара, укупна чланарина у 2021. години износити 350 динара, а за оне чије су пензије изнад 15.000, 400 динара.

М. П.