2020-12-19T21:51:44+01:00 19. децембра, 2020. 21:51 |

Дођи у Голубац, да видиш Србију!

Голубац, мала и неразвијена подунавска општина своју развојну шансу базира на туризму, а њени главни адути су река Дунав, Голубачка тврђава, манастир Тумане, једрење на води, еколошки туризам уз пешачење, бициклизам и планинарење.


Смештен на самој обали Дунава, са Хомољским планинама и Црним врхом, клисурама, изворима и водопадима, прави је природни резерват. За оне који годишњи одмор желе да проведу активно, Голубац je идеална дестинација. – Уз све ово у близини Голупца је и светски познат национални парк Ђердап, који се простире на 64.000 хектара, има богату флору и фауну и обиље лековитог биља, подсећају у Туристичкој организацији општине.

Гостима су на располагању многобројне стазе за шетњу, од којих неке воде до водопада и вирова, до „Гвоздених врата“ са четири клисуре и три котлине, до 15 видиковаца, са којих се пружају прелепи погледи. А шта тек рећи о доживљајима у Клисури „Госпођин вир“ и у Кањону Брњичке реке, чије се бочне стене уздижу до 300 метара висине, са око 11 километара шетних стаза… Све се то налази у туристичкој понуди за 2021. под слоганом ,,Дођи у Голубац,види Србију’’. Туристички посленици овога краја се надају већој посети туриста наредне године због чега се ради на повећању смештајних капацитета и едукацији заинтересованих мештана да своје куће и викендице ставе у функцију туризма.

Осим у викендицама и апартманима приватних кућа, туристи ће смештај моћи да потраже и у хотелу
„Голубачки град” који се налази на обали Дунава. За Винце и Усије се већ зна, а о дрвеним кућицама у насељу Чезава тек ће се чути.

И поред пандемије, Голубац и околину је ове године посетило око 200 хиљада људи, а најпосећеније су Голубачка тврђава и манастир Тумане.

Љ. Настасијевић

Фото: В.Винкић