2020-09-30T11:16:10+02:00 30. септембра, 2020. 11:16 |

Др Кораћу признање за афирмацију културног и историјског наслеђа

Проф. др Миомиру Кораћу признање уручио проф. др Бранко Ковачевић

Национално признање „Капетан Миша Анастасијевић“ за лидера у афирмацији историјског и културног наслеђа Србије ове године је отишло у руке др Миомиру Кораћу, директору Археолошког института у Београду.

 У образложењу се наводи:

– Научни саветник, неуморни истраживач Археолошког института у Београду и пројекта „Виминацијум “. Већ од студентских дана 1976. године учествује на дуготрајним истраживањима римских некропола на Виминацијуму, када је истражено више од 14 хиљада гробова и нађено више од 60 хиљада предмета, од тога више од 1.000 златних и сребрних. Поред тога др Кораћ је као експерт обављао више дужности у Министарству науке Србије. Са српске стране руководио је и руководи на пет међународних пројеката која финансира Европска Унија. Објавио је више од 180 научних радова у земљи и иностранству, више десетина монографија и каталога, примио је бројна признања.

Проф. др Кораћ је приликом свечаности доделе признања у Археолошком парку „Виминацијум“ истакао да су признања одраз рада.

 – Ја сам почео своја признања да делим на три дела, са својом породицом, професорима и тимом који ради са мном. Сви они су заслужни за ову моју награду. Неко је трпео, неки су ме научили занату, а некима предајем да даље наставе тим путем. Врхунска је ствар оставити нешто за корист и у корист оних који ће доћи иза вас. „Nomen est omen“, дакле ви живите, сви живимо кроз име. И то име, које ће неко помињати некад у  учиниће вас вечним. Према томе учините нешто за ово друштво, оставите нешто о чему ће покољења причати. Капетан Миша Анастасијевић имао је силне дукате који су нечему служили, а највише су служили сјајним објектима које је оставио, рекао је др Кораћ.