2020-11-01T10:39:10+01:00 1. новембра, 2020. 10:26 |

Филмови са „Beldocs“-а од сутра у Центру за културу Пожаревац

Поштоваоци документарних филмских остварења имају прилику да у пожаревачком Центру за културу наредних пет дана погледају избор филмова са 13. Интернационалног фестивала документарног филма“ Beldocs“ одржаног у Београду од 3. до 10. септембра.


Сутра (понедељак 2. новембар) пред пожаревачком публиком наћи ће се остварење „Сама“ –  прича о истоименој особи и њеном интимном и епском пропутовању кроз женско искуство рата. Аутори филма су Waad Al-Kateab и Edward Watts. У уторак 3. новембра биће приказан филм „Отац Арсеније“, дело Светлане Цемин  које кроз филмски објектив двадесет четири сата прати оца Арсенија, који истовремено ради на обнављању манастира Рибница и српске вере. Четвртог дана новембра љубитељи филма „Земља је плава као поморанџа“ видеће остварење редитељке Ирине Цилик из Украјине који ће се из организационих разлога пројектовати у Великој сали, док је наредног дана на програму филм „Свемирски пси“ редитељског пара Елс Кремсер и Левин Петер који прати авантуре Лајкиних потомака: два улична пса која живе у Москви данас, преплићући их са досад невиђеним архивским материјалима из совјетске космичке ере. „Beldocs“ у Пожаревцу затвара остварење Томаша Бојера „Ударна вест“, које даје слику како се две редакције у Чешкој боре да прве известе са тајног скупа на коме ће Милош Земан, актуелни председник, објавити да ли ће се поново кандидовати за председника.

Основна мисија фестивала „Beldocs“  је промоција и развој документарног филма у Србији, представљање актуелног документарног филмског стваралаштва у свету, подстицање продукције овог жанра, и укључивање публике у познавање и разумевање овог начина уметничког изражавања које своје упориште и инспирацију проналази у историјском животу и његовим посебностима.

Улаз је бесплатан, све пројекције су од 19,00 сати у Малој сали, осим остварења „Земља је плава као поморанџа“ који ће се из организационих разлога приказати у Великој сали. Из Центра за куlтуру и овом приликом подсећају посетиоце да поштују све прописане превентивне мере заштите од корона вируса.

Влада Винкић