2020-11-05T08:46:48+01:00 5. новембра, 2020. 08:46 |

Гимназија „Младост“ у пилотирању државне матуре

 Тестом из српског језика  почело је прво пилотирање државне матуре која је планирана да се уведе 2022. године у замену за пријемни испит на факултетима. Циљ пилотирања је да се провери квалитет задатак и део процедура које се спроводе у школи и да се на време уоче и отклоне евентуални пропусти. Како ће изгледати „велика матура“, последњих дана октобра односно од 27. до 30. октобра  имали су да виде и да се опробају ученици трећих разреда из 101 средње школе у којима је организовано прво пилотирање. Првог дана одржан је тест из српског језика, другог су решавани задаци из математике, а на крају обављена провера знања из опште-образовних предмета. Задацима је обухваћено градиво из прве и друге године.

Укупно је у пилотирању учествовало 500 ученика из 101 школе: 50 гимназија, 30 средњих стручних школа, 3 уметничке и 10 средњих трогодишњих школа. Гимназија „Младост“ из Петровца једна је од 50 одабраних да учествује у овом првом пилотирању.    

За крај маја наредне године планирано је и друго пилотирање државне матуре када ће бити укључене све школе, а тестираће се све процедуре које би требало да буду идентичне онима које ће се спроводити на самој матури.

Према плану Министарства просвете, науке и технолошког развоја, државна матура се уводи у образовни систем 2022. и представља велики корак ка квалитетнијем образовању. Један испит исти за све ђаке којим они завршавају средњу школу омогућиће објективну проверу њихових постигнућа и проверу квалитета образовања. Истовремено државна матура требало би да допринесе подизању нивоа равноправности и једнакости у систему и повећању обухвата за упис у високо образовање. За реализацију Пројекта државне матуре Европска унија донирала је 3,7 милиона евра. Реч је о једном од текућих пројеката којим ЕУ као највећи донатор у Србији подржава модернизацију система образовања и усклађивања са стандардима и праксом земаља ЕУ.