СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИРОМАШТВА – 17. ОКТОБАР

Црвени крст у Пожаревцу јe 17. октобра обележио Светски дан борбе против сиромаштва, који је први пут у свету обележен 1987. године са циљем да се промовише свест о потреби искорењивања беде и сиромаштва у свим земљама, пре свега оним у развоју којима прети глад у елементарном облику. Уједињене нације су 17. октобар прогласиле Даном борбе против сиромаштва након што  се крај споменика посвећеног борби против сиромаштва у Паризу окупило преко стотину хиљада људи.

Пројекат „СОЦИЈАЛНА МАРГИНА БРАНИЧЕВА“ суфинансира 

             Ове 2017. године мото обележавања Светског дана борбе против сиромаштва је био „Јавите се на позив 17. октобра да окончамо сиромаштво: Пут ка мирнодопским и инклузивним друштвима“.

                                    У НАРОДНОЈ КУХИЊИ 450 ДЕЦЕ

             Као и свуда по Србији, Црвени крст у Пожаревцу је овај дан обележио тамо где је сиромаштво најевидентније, на пунктовима на којима се свакодневно деле оброци из Народне кухиње која тренутно опслужује 850 корисника. Више од половине, чак 450 је деце узраста од беба до 18 година. То је специфичност ове средине, јер је велики број вишечланих породица, углавном ромске националности.

             Храна из Народне кухиње дели се свакодневно на пет пунктова у Пожаревцу, Костолцу и Старом Костолцу. Куваним оброцима из Народне кухиње Црвеног крста нису обухваћени корисници из сеоских домаћинстава јер им је финансијски недоступан долазак: њима се једанпут или двапут недељно носе пакети са храном.

             Подсећајући да је 17. октобар Светски дан борбе против сиромаштва на пункту Народне кухиње преко пута железничке станице у Пожаревцу, Новица Ђорђевић, искусни социјални радник Црвеног крста дефинише сиромаштво као сваки мањак материјалних добара који су појединцу или породици потребни за задовољавање основних животних потреба. Један је ипак, најтежи:

             -Један од најдрастичнијих видова сиромаштва је глад. Црвени крст се против сиромаштва бори на тај начин што организује рад Народне кухиње. Свакодневно се кувају оброци за 850 корисника у Пожаревцу, Костолцу и Старом Костолцу. Хлеб и кувани оброци се деле на пет пунктова у овим насељима. Корисницима из других села који не могу да дођу на кувани оброк, носе се пакети са храном.

                         У Србији 3,6 одсто екстремно сиромашних

Како је саопштено из Европске мреже против сиромаштва, статистички подаци показују да је у 2016. години, у Србији било 3,6 одсто екстремно сиромашних, 7,3 процента сиромашних чија је потрошња по домаћинству испод 11.694 динара.

Наводи се и да је 25,4 одсто становништа било у ризику од сиромаштва, док се 38,7 одсто њих налазило у ризику од сиромаштва и социјалне искључености. “И ризик од сиромаштва, и ризик од социјалне искључености имају готово дупло већу стопу у Србији него што је просек за чланице ЕУ”, каже се у саопштењу.

Групе које су највише изложене ризицима од сиромаштва су назепослени, самохрани родитељи, особе које живе саме, деца, млади Роми, интерно расељена лица, особе са високим степеном инвалидитета, стари без пензија.

Европска мрежа против сиромаштва- Србија подсећа да је Србија била једна од најактивнијих земаља у глобалним консултацијама за дефинисање циљева одрживог развоја. Ипак, ни две године након усвајања ових циљева, Влада није спровела национално специфичне циљеве одрживог развоја, па ни подциљеве везане за смањење сиромаштва, истиче се у саопштењу.

Европска мрежа против сиромаштва – Србија окупља 20 чланица и залаже се за вредности равноправности, толеранције, солидарности и одговорне државе. ЕАPNS је од 2011. чланица ЕАPN – European Anti poverty Network, заједно са националним мрежама из још 28 земаља ЕУ и Европе.

                              ПОМОЋ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

              Корисници Народне кухиње званично су корисници социјалне помоћи. На Народну кухињу их упућује Центар за социјални рад. Међутим, ову врсту помоћи не користе само они и није то искључиво само њихово право. Новица Ђорђевић објашњава да Црвени крст не може да буде крут у правилима као државни органи:

             -Међу корисницима Народне кухиње има и пензионера са ниским примањима, хендикепираних, болесних, инвалидних особа, али и оних који „не постоје“, који немају никаквих званичних докумената. У договору са Центром за социјални рад прихватамо их јер им је помоћ потребна.

               Ђорђевић потврђује и да постоји притисак на Народну кухињу, односно да потребу за храном исказује више од 850 корисника за колико Црвени крст припрема:

             -Број 850 је званичан, али покривамо око 900 људи и то је права цифра за Пожаревац. Стално се јављају потенцијални корисници, а са друге стране не долазе сви сваког дана, дешавају се и миграције. Неки одлазе ван, имали смо случајеве да оду у иностранство, али долазе нови. Њима је потребна ова врста помоћи и ми им, колико смо у могућности, излазимо у сусрет.

             Рад Народне кухиње у Пожаревцу организован је преко Црвеног крста. Ова врста помоћи у сузбијању најдрастичнијег вида сиромаштва, глади, не би опстала без помоћи локалне заједнице, односно, у овом слиучају, локалне самоуправе која је партнер Црвеном крсту. На годишњем нивоу Град Пожаревац за рад Народне кухиње Црвеног крста издваја 14 милиона динара.

СУЗАНА ПАУНОВИЋ, ДИРЕКТОРКА КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ЉУДСКА И МАЊИНСКА ПРАВА

                                                                         Држава да заштити

              „Међународни дан борбе против сиромаштва обележава се у тренутку када је велики број оних који немају могућности да задовоље своје основне животне потребе и живе испод границе сиромаштва, изјавила је Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права. У Србији је актуелно 267.949 корисника новчане социјалне помоћи.

             Подаци показују да је најугроженије становништво које живи изван урбаних подручја, деца и млади, необразовани, незапослени и неактивни носиоци домаћинстава. У веома тешком положају налазе се и многочлане породице, самохрани родитељи као и особе са инвалидитетом и њихове породице.

             Помоћ државе становништву, које се налази у ризику од сиромаштва, у наредном периоду би требало да ублажи настанак новог сиромаштва, али и да најугроженије категорије становништва заштити од погоршања положаја, подсетила је Пауновић.“

                                              ПАКЕТИ СА ХРАНОМ

              У Дану обележавања борбе против сиромаштва, Црвеном крсту Пожаревац прикључило се и Удружење грађана „Подигнимо гард пороцима“ и ученици Основне школе „Доситеј Обрадовић“ и Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Удружење грађана „Подигнимо гард пороцима“ 17. октобра корисницима Народне кухиње поделило је 300 пакета са основним животним намирницама:

             -Удружење ће до краја ове године, рекао је Марко Дмитровић из овог Удружења, обезбедити још 500 пакета са храном и преко Црвеног крста их донирати онима којима је помоћ најнеопходнија. На тај начин се прикључујемо борби против сиромаштва не само у Дану када се обележава на светском нивоу. Циљ нам је да колико можемо помогнемо нашим суграђанима да превазиђу сиромаштво.

             Пакет хране које је донирало ово удружење грађана састојало се од 1 литра уља и по 1 килограма брашна, шећера, соли и паковања тестенина.

             Деци која су корисници Народне кухиње 17. октобра подељени су и слаткиши које су прикупили ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“ и МШ „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца.

Share.

Comments are closed.

Skip to content