2020-08-18T08:17:28+02:00 18. августа, 2020. 08:17 |

Голубац: Aкција добровољног давања крви

У организацији  Института за трансфузију крви Србије и Црвеног крста Голубац у трансфузиолошком  аутобусу у центру Голупца одржана је Трећа летња  акција добровољног  давалаштва крви.

Институт за трансфузију крви Србије у сарадњи са Црвеним крстом Србије и Општинским организацијама Црвеног крста  већ 16 година организује Летњу кампању у циљу промоције добровољног давалаштва крви и обезбеђивања довољних количина ове драгоцене течности у летњем периоду.

Акција  је одржана у условима пандемије вируса ковид због чега су  биле предузете све обавезне мере заштите, које подразумевају дезинфекцију простора и руку, мерење температуре, ношење маски, као и ограничен број људи на одређеном месту у истом тренутку.

На акцију је дошло 27 потенцијалних давалаца, али је из медицинских разлога одбијено њих седморо, те је прикупљено 20 јединица крви.

Дина Чучковић

У Црвеном крсту Голубац задовољни су овом акцијом и истичу да је веома важно да се  и у сложеној епдемиолошкој  ситуацији обезбеде довољне залихе ове драгоцене течности, која живот значи, а за којом иначе у летњим месецима постоји  повећана потреба.       

-Да за хуманост никад није касно говори податак да је по први пут крв дала особа од 60 година. Такође, охрабрујућа је чињеница да је ова акција била успешнија од претходне, рекла је секретарка Црвеног крста Голубац Дина Чучковић захваливши се свим племенитим људима који су се одазвали акцији, као и свим сарадницима и волонтерима.

Резерве крви које су у  акцији прикупљене биће коришћене за потребе лечења  суграђана и грађана на клиникама и здравственим установама у Србији.

Љ. Настасијевић