2019-11-22T14:03:44+01:00 22. новембра, 2019. 11:16 |

Голубац: Јубилеј у новој згради

Народна библиотека „Вељко Дугошевић“ Голубац од 1995. године  наставља традицију Голубачке читаонице и библиотеке основане  далеке  1871. године,  а наредне године  обележиће  јубиларних 25 година, у новој згради чија ће реконструкција и изградња почети у току ове године. Осим библиотекарске делатности, Народна библиотека ,,Вељко Дугошевић’’ у Голупцу ради и на реализацији разних пројеката за младе, у оквиру радионица, књижевних сусрета и вечери, организовању концерата и ликовних изложби, као и очувању културног наслеђа и неговању народних обичаја и традиције.

-Kњижни фонд  библиотеке по последњем попису износио је 31.435 књига,што је знатно изнад норматива прописаних за ову делатност, а просечан број уписан корисника у извештајном периоду износи око 450 чланова годишње, каже в. д.  дужности директора Милен Богојевић.

Народна библиотека Голубац је самостални  организатор разних  манифестација као што су Ноћ Музеја и Фестивал младих, а учествује у већини манифестација које организује Туристичка организација Голубацкао што је Сајам Дунава.  Ове године Голубац је прве недеље јуна био домаћин Првог фестивала историјског филма под називом ,,Испод површине’’. Значајно је поменути и наступе фолклорне секције са више од 50 наступа на различитим манифестацијама, смотрама и приредбама.

Када је реч о улагањима у сам објекат библиотеке у претходном периоду замењена  је спољна столарија, рађен је нов санитарни чвор, адаптирани тоалет и чајна кухиња. Изведени су радови на холу биоскопске сале, који уједно има и улогу изложбено – галеријског простора. Постављена је конструкција за  изложбени материјал, замењено је осветљење, постављени су лед рефлектори  и окречени зидови. Највеће улагање  у претходним годинама били су радови на санацији крова биоскопске сале.