2020-11-28T16:35:36+01:00 28. новембра, 2020. 16:34 |

Градоначелник Саша Павловић: Законски није могуће донирати средства за лечење болесне деце

Градоначелник Саша Павловић

На друштвеним мрежама грађани Пожаревца потписују петицију да се новац из буџета града намењен за новогодишње украшавање града и прославу преусмери на лечење наших најмлађих суграђана Луке Нешића, Душана Ратковића, Павла Пауновића и Алексије Жиграи.

На данашњој конференцији за медије коју је градоначелник Пожаревца Саша Павловић сазвао поводом тренутне епидемиолошке ситуације, на питање новинара да ли је локална самоуправа разматрала ову грађанску иницијативу, први човек града објаснио је да законски није могуће да локална самоуправа врши донације.

-Законски основ у протеклим данима смо заиста разматрали и тражили начин. Не постоји начин и молим грађане да нас схвате. Нема ништа битније од лечења болесне деце, али заиста град Пожаревац нема правни основ да врши донације. Јавне расвете ће бити, јер не треба деци одузети радост Нове године. Било би лепо да у овим суморним и депресивним данима грађани имају окићен град. Не постоји ни начин раскидања и укидања јавне набавке, законски основ не постоји ни за то. Прекршили бисмо закон уколико бисмо уплатили донацију. Није да град не жели, град једноставно не може. Да је постојао начин, сигуран сам да би и претходне власти то радиле, али нису могле, ни претходне власти, ни ова власт, истакао је Павловић и додао:

-Оно што могу да обећам је да ћу својим личним залагањем контактирати све привреднике са територије града Пожаревца и да ћу пробати да, колико је могуће, прикупим средства за болесну децу. Са једним бројем привредника сам већ остварио комуникацију по овом питању, рекао је градоначелник.

Павловић је нагласио да 6.500.000 динара није опредељено искључиво за јелку, већ је у ову цифру укључено и занављање дела расвете која више не ради.

-Имали смо жељу да расвету проширимо и на остале делове града, не само да сија центар. Јелка је само један део те јавне расвете, око 1.000.000 динара. Јавну расвету коју набављамо у овој години користиће и у наредним годинама, рекао је Павловић.