2020-09-29T12:59:24+02:00 29. септембра, 2020. 12:59 |

ГрО Двери: Промена система – сигурност за све

Политички маркетинг:

Из Градског одбора „Двери“ поручују да промена власти више није довољна, већ је потребна промена комплетног политичког система, и настављају:

– Ми смо гарант да неће све остати исто после смене актуелне власти. Кључна реч је ПРОМЕНА СИСТЕМА и уређење државе и институција које никада више неће зависити од једног човека (лидера, вође…) нити од других измена у извршној власти. Нови систем значи да закон и правила морају да важе за све исто и да не сме бити никога ко је изнад Устава, закона и институција. Поред нашег постојећег програма који је на снази, ми креирамо и нове политичке идеје које ћемо изнети у овом Прогласу, позивајући на дијалог како грађане, тако и све учеснике у јавном друштвеном и политичком животу. Битно нам је да грађани знају и упамте следећих 5 принципа:

1. ТИ ОДЛУЧУЈЕШ!   (Обнова демократије)

Наш велики друштвени проблем је одсуство веће укључености грађана у политику. Више него икад потребна нам је партиципативна демократија, стварно укључивање грађана у политику и свест о томе да „ми одлучујемо“.  Без обнове демократије нема повратка нормалном политичком животу нити стварања институција друштва и државе у којима ће владати сигурност за све грађане.

Наш циљ је да грађани, а не само странке бирају народне посланике и да коначно имамо заиста народну, а не само партијску скупштину. Залажемо се за партиципативну демократију као облик много већег личног укључивања грађана у све врсте одлучивања о томе како ћемо живети у Србији.

2. ТИ КОНТРОЛИШЕШ!   (Правна одговорност)

Правосуђе у Србији мора постати заштитник интереса грађана, а не власти. Потребна нам је владавина закона, а не моћних и недодирљивих појединаца. Што је независније правосуђе – то је извеснија правда. Да би дошло до сигурне владавине права потребни су нам нови механизми за коначно остварење правде у Србији и сваку врсту одговорности.

На првом месту и за пример то мора бити одговорност носилаца јавних функција за кршење закона, проневере, прање пара, криминал и корупцију:
1. Увођење кривичног дела незаконито богаћење
2. Нови закон о унакрсном испитивању порекла имовине
3. Кривична одговорност: затворска казна
4. Финансијска одговорност: новчана казна
5. Имовинска одговорност: одузимање незаконито стечене имовине
6. Лустрација: забрана обављања јавне функције на дужи временски
период.
7. Преиспитивање свих диплома и доктората запослених у јавном сектору
и отпуштање свих оних са лажним дипломама и звањима.
8. Одузимање акредитације и забрана рада лажних факултета који продају
дипломе и звања.

3. ТИ ЧУВАШ!   (За зелени патриотизам и ново село)

Српски покрет Двери сматра да еколошка безбедност Србије мора да буде подигнута на највиши могући ниво. Проблем заштите животне средине у граду и у селу, проблеми здраве пијаће воде, здравог ваздуха и здраве хране, проблеми загађења земљишта, отпада, зрачења и буке, заштита река и шума – постала су питања основне здравствене безбедности нације. Грађани морају да имају реалну могућност да на време утичу на доношење одлука по питању животне средине.

Селу треба вратити законски статус и име “село”, имовину, управу над својим атаром, сагласност локалне заједнице на све промене у њиховој средини које утичу на живот и природу, заједничко управљање и део прихода од државних јавних предузећа која располажу и газдују природним ресурсима у атару села.

Зелена акција Двери сматра да је потребно успоставити нови, зелени друштвени уговор у Србији и предлаже дугорочно увођење зеленог патриотизма у институције, образовање и медије кроз формирање једне врсте „зелене културе“ живота у Србији.

4. ТИ ЖИВИШ   (За нови град по мери човека и породице)

Српски покрет Двери истиче да грађани имају „права на град“, што укључује послове промишљања и одлучивања о граду у коме се живи, нове урбане стратегије, очување архитектонског наслеђа и културне меморије града, као и креирање нових урбаних идентитета. „Нови град“ видимо као отворени демократски простор који умрежава заинтересовано и активно грађанство и ствара претпоставке за директну партиципацију у осмишљавању и доношењу јавних политика у вези са стварним потребама људи који живе у свом граду. Грађани имају апсолутно право на демократско
управљање својим градом.

Нови српски модерни град мора бити град по мери човека и породице. Породични град мора бити град деце. Породични град мора бити град здравља, а то значи град спорта, здравих стилова живота и здраве хране. У новом граду нико не сме да буде заборављен, гладан, без струје и воде, као и основне здравствене и социјалне заштите, нити му може бити одузет породични дом. Нови град је простор нове социјалне солидарности.

5. ТИ ОСТАЈЕШ   (Ово је земља за нас – ово је земља за сву нашу децу)

Остати овде да бисмо направили државу у којој ми одлучујемо, ми контролишемо, ми чувамо и ми живимо. И зато остајемо овде – да променимо систем и да уживамо у плодовима тог лепшег живота у уређеној земљи. Преко наших дигиталних платформи на друштвеним мрежама, али и теренским обиласком сваког дела Србије и личним контактом биће омогућено укључење заинтересованих грађана кроз постављање питања, саветовање, дискусије и гласање о изменама, допунама и приоритетима нашег политичког програма, како бисмо заједничким снагама направили још бољи програм, али се заједнички борили и за његову победу и примену, што је и јесте суштина партиципативне демократије за коју се залажемо.