2020-10-25T18:37:07+01:00 25. октобра, 2020. 18:35 |

Hаградни ликовни конкурс „Солидарност нас спаја“

Развојни програм EU PRO је уз подршку Европске уније отворио наградни ликовни конкурс за ученике и ученице средњих школа и гимназија из 99 градова и општина са темом „Солидарност нас спаја“ како би млади сагледали свет око себе у години пандемије корона вируса.

Ова тема треба посебно да подстакне младе да препознају значај солидарности и представе оно што је пандемија показала – да су пред проблемима сви једнаки као и да се исти лакше превазилазе заједничким ангажовањем целог друштва. Ђаци кроз ликовни израз треба да прикажу како се свет и њихово непосредно окружење променило у доба пандемије, да истакну примере солидарности и подршке које је пандемија подстакла као и ко је у њиховим заједницама био највише погођен новим околностима.

Путем овога конкурса, који се традиционално организује четрнаести пут, Европска унија поред мотивисања младих да буду активни и размишљају о важним друштвеним темама, подстиче и њихову креативност и награђује талентоване ђаке али и школе које су посебно ангажоване у креативном раду са младима.

Новина ове године је што ће ђаци као и шира јавност моћи да гласају онлајн путем званичне интернет презентације програма EU PRO и тако одаберу својих 12 фаворита из сужене конкуренције од 20 радова коју ће претходно одабрати интерни жири. Онлајн гласање ће бити отворено након затварања конкурса и трајаће пет дана. Глас публике учествоваће као пети члан жирија, након чега ће чланови жирија направити избор од 12 најбољих радова који ће се наћи страницама календара EU PRO-a за 2021. годину, док ће аутори и ауторке бити награђени лаптоп и таблет рачунарима и мобилним телефонима.

Градови учесници:

Александровац, Алексинац, Аранђеловац, Ариље, Бабушница, Бајина Башта, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић, Бојник, Бољевац, Бор, Босилеград, Брус, Бујановац, Црна Трава, Чачак, Чајетина, Ћићевац, Ћуприја, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Гаџин Хан, Голубац, Горњи Милановац, Ивањица, Јагодина, Кладово, Кнић, Књажевац, Коцељева, Косјерић, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Крушевац, Кучево, Куршумлија, Лајковац, Лапово, Лебане, Лесковац, Лозница, Лучани, Љиг, Љубовија, Мајданпек, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Мионица, Неготин, Ниш, Нова Варош, Нови Пазар, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пирот, Пожаревац, Пожега, Прешево, Прибој, Пријепоље, Прокупље, Рача, Рашка, Ражањ, Рековац, Сјеница, Смедерево, Смедеревска Паланка, Сокобања, Сурдулица, Свилајнац, Сврљиг, Шабац, Топола, Трговиште, Трстеник, Тутин, Уб, Ужице, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Врање, Врњачка Бања, Зајечар, Жабари, Жагубица, Житорађа.

Као и претходних година позивамо школе да организују интерна школска такмичења на којима ће изабрати радове за учешће на конкурсу, а школа која се покаже као најбоља у ангажовању и организацији добиће као награду лаптоп и пројектор.

Конкурс је отворен до 15. новембра 2020. године, а проглашење победника, додела награда и промоција календара биће организовани у децембру у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Пропозиције учешћа на ликовном конкурсу могу се наћи на интернет страници: Propozicije likovnog konkursa za kalendar EU PRO-a za 2021.