2020-10-03T12:13:26+02:00 3. октобра, 2020. 12:13 |

Хуманитарни базар у Пожаревцу: Манифестација људскости

На иницијативу Пожаревљанке Тамаре Филиповић, у организацији Удружења грађана „Солидарност онлајн“ и Града Пожаревца, данас се од 10 до 17 часова у градском парку одржава први Хуманитарни базар. Прикупљен новац од донација биће у целости прослеђен за лечење малих Пожаревљана, Душана, Павла и Луке.

Отварајући Хуманитарни базар, градоначелник Пожаревца Саша Павловић је истакао да је у овом случају грађанска иницијатива показала на најбољи начин да је њено постојање „суво злато“ и за грађане, али и за локалну самоуправу. Свакодневни посао локалне самоуправе јесте помоћ суграђанима којима је она потребна, од бриге за здравствене установе, до народних кухиња, преко финансирања вантелесне оплодње и сличног, али је помоћ цивилног сектора у тој борби која никада не престаје увек добродошла.

 -Од самог почетка није долазило у питање да ли ће Град помоћи овај Хуманитарни базар, већ је једина дилема била да ли смо учинили довољно за здравље Душана, Павла и Луке и да ова акција уроди плодом. Град је препознао идеју коју су иницирале наше суграђанке и Удружење грађана „Солидарност онлајн“ и помогао оперативно, логистички и на све друге начине да манифестација успе и прикупљеним средствима помогнемо наше малишане. Наравно, као и сви ви, волео бих да оваквих повода у будућности не буде, али живот је понекад суров и тешко погоди оне који то нимало не заслужују. Зато сматрам да је овај догађај, поред помоћи онима у невољи и права манифестација људскости. Надам се да ћемо помоћи дечацима да се излече, постану здрава деца и наставе нормално свој живот, казао је Павловић.

Председник Управног одбора Удружења грађана „Солидарност онлајн“ Слободан Васић наглашава да је ова манифестација, као и све претходне, потекла од суграђана, а да је удружење само спона која се труди да све то организује и пружи потребну логистику, односно повеже људе који желе добро својим суграђанима.

 -Овај јесењи Хуманитарни базар посвећен је Душану, Павлу и Луки, нашим малим суграђанима који су у великом проблeму и на нама, њиховим комшијама, пријатељима, другарима је да им помогнемо да се излече. Хуманитарни базар показује велику душу овог града, да смо спремни да помогнемо свима који су у невољи. Надам се да је ово нешто што ће се дешавати бар четири пута годишње, зато што на тај начин показујемо емпатије  према свим оним људима који су у проблему, казао је Васић.

Он се испред Удружења захвалио женама Града Пожаревца које су, како је рекао показале да имају велико срце и да деца којима су        потреба средства за лечење покрећу све.

                                                                                                                Д.Динић