2020-12-11T20:02:20+01:00 11. децембра, 2020. 20:00 |

Иницијатива „За право на живот“: Основати локални фонд за лечење

Поводом одлуке о преусмеравању дела новца из буџета града Пожаревца републичком Буџетском фонду за лечење обољења, стања или повреда које се не могу успешно лечити у Републици Србији, представници  Иницијативе „За право на живот“ су на конференцији за медије истакли да се не може спорити значај системског решења, али да је то у исто време „шамар у лице свим суграђанима“.

– Упућивањем средстава у Буџетски фонд врши се пренос новца из локалног буџета Републици, а да притом не постоје гаранције да ће било који наш суграђанин испунити услове у строгом, бирократизованом поступку овог фонда, нити када ће их испунити у условима изванредне хитности, објаснили су и додали:

 

– Иницијатива остаје при захтеву да се неутрошена средства из 2020. године преусмере деци из наше петиције, те да се закључак Градског већа стави ван снаге у делу који се односи на њих. Такође захтевамо да Град размотри оснивање локалног фонда за лечење у иностранству.

– Иако нико не може спорити значај системског решења проблема лечења у иностранству болести које се не могу успешно лечити у Србији, Иницијатива је дубоко незадовољна овим решењем у овом тренутку и у складу са околностима. Наша иницијатива и поднета петиција односи се на конкретну децу, наше суграђане који су у нужди и за које су износи лечења у иностранству превелики за српске прилике. Ово није одговор на нашу иницијативу и петицију коју је за мање од две недеље подржало више од 2.500 грађана, а потписивање је настављено и ближимо се броју од 3.000 потписа. Одлука Градског већа је шамар у лице и нама и свим суграђанима које је дирнула судбина ове деце, истичу представници Иницијативе „За право на живот“, и додају:

– Изражавамо дубоко незадовољство односом отпора и несарадње градских власти у односу према овој грађанској иницијативи и суграђанима који су исказали свој став и жеље у погледу неутрошених средстава локалног буџета који припада свим грађанима. Такође изражавамо протест у погледу неконзистентних порука градске власти која је најпре изнела став да нема законских могућности за донацију, а након тога донела одлуку о донацији Буџетском фонду.