2020-06-15T08:19:22+02:00 15. јуна, 2020. 08:19 |

Изазов даровитости: Душан Миловановић

Душан Миловановић је матурант Пожаревачке гимназије, природно – математичког смера. Током школовања се истакао у природним наукама којима је врло посвећен и предан. Најдраже науке су  му математика, физика и информатика зато што су прецизне и концизне. Постоји само једна истина и нема места за тумачење. Волео би да се у гимназији више раде електроника, електоротехника и астрономија. 

Душан је у гимназијским данима био члан секције математике, физике и роботике. На такмичењима из математике постигао је врхунске резултате. У прошлој школској години био је похваљен на републичком такмичењу док је ове године то такмичење на које се пласирао изостало услед пандемије и ванредног стања. У другом и трећем разреду гимназије учествовао је на Математичком турниру градова где је освојио похвалу, а затим и треће екипно место. Када је екипа математичара Пожаревачке гимназије освојила треће место, Душан је као појединац на том такмичењу био најбољи учесник. Три године заредом Душан је био и учесника државног такмичења из хемије, а из физике је на окружним такмичењима два пута освојио треће место и једном друго место. На такмичењу из рачунарства и информатике је у првом разреду гимназије освојио треће место на окружном такмичењу.

Професор математике Зоран Глигоријевић:

 – Душан Миловановић је  млад човек изузетних способности, великог спектра знања и посебног интересовања за математику. Карактерише га велико самопоуздање и способност да проблеме сагледа у целини.  У раду  је  посвећен, темељан, систематичан, упоран, стрпљив и изузетно одговоран. Током гимназијског школовања константно је напредовао и своје компетенције подизао на све већи ниво. Душан je редовно учествовао на такмичењима из математике и из године у годину показивао  значајан напредак.  У четвртом разреду, због проглашења ванредног стања, није имао прилику да добрим резултатом  крунише свој вишегодишњи рад.  Сигуран сам  да ће Душан у будућности на изузетан начин промовисати себе и  Пожаревачку гимназију.

Душан је три године био полазник ИС „Петница“ на семинару математике и учесник манифестације Ноћ истраживача. Душан воли да учи сам или са друговима који имају слична интересовања. Учи кроз примере и проблеме у тој области. Труди се да разуме суштину и пронађе начине за решавања других проблема. Издваја битно од небитног. Своје вршњаке могао би да подучава математици. Ужива у дружењу, изласцима и свирању гитаре. Не гледа телевизију већ на Јутјубу и Википедији прати садржаје који га занимају.  Прати математички часопис „Тангента“ као и другу научну и техничку литературу.

Професор физике Зорица Алексић:

 – Душану предајем четири године физику. Од првог разреда је показао изузетну креативност у решавању физичких проблема, увек са питањем може ли једноставније , брже, другачије. Одликује га велика самосталност у раду, радозналост, истрајност и систематичност, што је карактеристика ᾿малих научника᾿. За Душана ће се сигурно чути у његовом даљем животу на пољу науке. Плашим се само да ће му  превелика  одговорност и самокритичност засметати у једном тренутку, али да ће му на крају дати крила да постигне врхунске резултате на небу науке. Душан има и Божји дар да разуме и оно неизговорено, недоречено. Добар друг, добар и несебичан човек, мислим да је то мишљење свих нас који га познајемо.

Душанов отац Драган Миловановић каже да је Душан упоран, марљив и веома активан у стварима које га занимају. Изазови и успеси га мотивишу. Таленат за природне науке приметио је још у основној школи када је кренуо да се такмичи. Набављао му је додатну литературу, усмеравао и предлагао активности. Такође, трудио се да га, када препозна интересовања додатно мотивише и развија их код свог сина.

У Пожаревачкој гимназији је, по његовим речима, много тога научио и срео је и упознао занимљиве  људи са којима дели интересовања. Душан себе види као студента Електротехничког факултета у Београду и као истраживача на великим пројектима.