ПОЛИТЕХНИЧКА ШКОЛА ПОЖАРЕВАЦ У ПРОЈЕКТУ „ЕРАЗМУС+“

Од проглашења ванредног стања и у Политехничкој школи Пожаревац настава се, као и у осталим школама, одвија на даљину. Наставници и ученици брзо су се прилагодили новонасталој ситуацији, тако да се настава одвија неометано и успешно, при чему наставници користе различите електронске платформе за реализацију наставе и праћење напредовања ученика. 


Имајући у виду да је тренутна ситуација бацила у засенак поједине битне сегменте активности и рада који су се одвијали уочи пандемије, посетили смо ову образовну установу и са директором Дарком Радовановићем разговарали о европском Пројекту „Еразмус+“ у коју је укључена ова пожаревачка средња школа.

– Почетком фебруара наши представници обишли су школу „Kadikoy Goztepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi“ у Истанбулу у Турској. Посета је реализована у оквиру „Еразмус+“ пројекта који је суфинансиран од стране Европске Уније, док је назив пројекта у коме учествује школа гласио „Савремени трендови у образовању“, говори Радовановић, који је испред Политехничке школе координатор овог пројекта.

Оливера Филиповић, Тијана Глигоријевић, Tulin Boyar,  један од домаћина,  Дарко Радовановић и Јелена Миленковић у зборници школе домаћина

Како смо у разговору сазнали, главни циљеви спровођења  пројекта „Савремени трендови у образовању“ били су упознавање образовног система у другим европским земљама, упознавање са применом нових технологија у образовним институцијама и компанијама у којима ученици обављају практичну наставу, стицање компетенција наставника за примену савремених информационо-комуникационих технологија, развијање међународне препознатљивости Политехничке школе кроз учешће у међународним пројектима и промоција мултикултуралности.  Тим који је реализовао овај пројекат чинили су: Дарко Радовановић, директор школе, Оливера Филиповић, председник Стручног већа електро струке, Јелена Миленковић, председник Стручног већа саобраћајне струке и Тијана Глигоријевић,  наставница информатике и рачунарства. Веома важна чланица тима и координаторка до недавно је била и Владислава Стевић, која није била у могућности да учествује у пројекту до краја.

У кабинету директора: Оливера Филиповић, Јелена Миленковић, координаторка за овај пројекат Tulin Boyar, вођа школске секције за роботику, Ibrahim Polat директор школе, Дарко Радовановић и Тијана Глигоријевић

Овогодишњи упис у Политехничку школу

– Када је у питању упис ученика за школску 2020/2021. годину, ученици 8. разреда и њихови родитељи биће благовремено обавештени о процедури уписа, а ја у овом тренутку могу да обавестим заинтересоване осмаке да ће Политехничка школа у наредној школској години уписивати исте образовне профиле као и до сада, а то су електроинсталатер, аутоелектричар, сервисер термичких и расхладних уређаја, возач моторних возила и техничар друмског саобраћаја, истакао је приликом нашег сусрета директор Дарко Радовановић.

ПРАКСА ПРИМЕЊИВА У ОБА СИСТЕМА

– Током пет радних дана, колико је трајала посета, највише времена смо провели у школи „Kadikoy Goztepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi“ где смо имали прилику да се детаљно упознамо са турским моделом средњег стручног образовања и да при томе разменимо драгоцена искуства са колегама из Турске. Обзиром на то да се ради о средњој стручној школи која је по вокацији слична нашој, бенефити ове посете ће бити обострани. И поред разлика које постоје у системима образовања Србије и Турске, искуства и примери добре праксе које су обе стране представиле, применљиви су у оба система, тако да сам сигуран да ће реализација овог пројекта допринети унапређењу наставе у обе школе, казао је директор Радовановић.

Дарко Радовановић, Оливера Филиповић, Tulin Boyar, Јелена Миленковић, Тијана Глигоријевић пред истамбулском школом

Уз обилазак школе, Пожаревљани су имали прилику да посете  компанију „Omsan Lojistik A.S.“ у којој ученици обављају стручну праксу из области логистике у саобраћају. Наиме, као и овде, и тамошњи ученици старијих разреда проводе два дана недељно на пракси у компанијама изван школе. 

– Иако је принцип извођења практичне наставе сличан, морам признати да су услови које компаније у Турској пружају ученицима за стицање практичних вештина далеко изнад оних које имају наши ученици, истакао је Дарко Радовановић наглашавајући да је у оквиру Пројекта  организован обилазак најпрестижнијег истанбулског универзитета, „Marmara University“, у чијем саставу ради 17 факултета и 12 института. Током те посете тим је имао прилику да се упозна са системом високог образовања у Турској, као и да види у каквим условима студирају најбољи турски студенти.

– Као координатор овог пројекта испред Политехничке школе, могу да констатујем да су сви циљеви у потпуности испуњени, а представници наше школе ће стечена искуства несебично поделити, како са својим колегама из Политехничке школе, тако и са колегама из других школа у оквиру Школске управе Пожаревац. Осим тога, планирамо да на седницама заједница саобраћајних и електротехничких школа Србије ова искуства и примере добре праксе представимо и колегама из читаве Србије, наглашава Радовановић.

У ПЛАНУ ВЕЋИ ЕВРОПСКИ ПРОЈЕКАТ

       Радовановић У Одсеку за заштиту животне средине Техничког факултета

Обзиром на добру сарадњу која је остварена са колегама из Турске, иако то првобитно није било планирано Пројектом, договорено је да представници школе из Истанбула узврате посету. 

– Начелни план је да их угостимо почетком октобра ове године, када Политехничка школа прославља значајан јубилеј – 30 година од оснивања, уколико епидемиолошка ситуација то буде дозволила. У супротном, узвратну посету ћемо реализовати када се за то створе услови. У сваком случају, том приликом ћемо нашим турским колегама представити Политехничку школу, али и целокупан систем образовања у Србији, а сигуран сам да ће имати шта да виде у нашој школи и да науче много тога од нас, сазнајемо од директора Политехничке школе и координатора Пројекта Дарка Радовановића.

Успешном реализацијом овог пројекта, планови Политехничке школе на пољу међународне сарадње се не завршавају. На конкурсу за наредну школску годину, школа је већ аплицирала са новим пројектом, а на основу досадашњих искустава оправдано се надају да ће и он бити одобрен за финансирање. 

     Испред улаза на Универзитет:            Јелена    Миленковић,    Тијана                Глигоријевић, Оливера Филиповић  и Дарко Радовановић

– Уколико се то догоди, представници наше школе ће у току наредне школске године посетити једну школу у граду Убеда у Шпанији и тамо наставити ширење сарадње са школама у Европи. Након тога је у плану и један обимнији вишегодишњи пројекат који би обухватио неколико школа из више различитих европских земаља, а носилац и координатор пројекта би била Политехничка школа, сазнајемо од саговорника, који додаје:   

– У контексту међународних пројеката морам да нагласим и изузетне успехе Политехничке школе на републичком нивоу. Подсетићу да су наши ученици у последњих неколико година на државним такмичењима саобраћајних и електротехничких школа редовно освајали једно од прва три места, а неретко смо били и на највишем постољу у генералном пласману школа. У последње две године наша школа је била и домаћин државних такмичења како у подручју рада саобраћај, тако и у електротехници и на овим такмичењима су наши ученици убедљиво освајали прве награде. Ти резултати ученика и наставника, уз континуално унапређивање услова за рад и осавремењавање наставних средстава и опреме, позиционирали су Политехничку школу међу најбоље средње стручне школе у Србији, а остварена међународна сарадња са школом из Турске, као и све наредне међународне сарадње које су у плану имају за циљ да наша школа убудуће буде препознатљива и у европским оквирима, закључио је Дарко Радовановић, директор Политехничке школе у Пожаревцу .

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content