Дани празника полако измичу…и враћамо се у временски ток који се рачуна као устаљени…Међутим, претходили су нам дани свечара и окупљања око великог славског стола који се једино и шири када су овакве пригоде…И како то бива када се окупи друштво, почиње прича, локална оговарања, смех и надвикивање…баш све онако како и треба да буде када се добри људи нађу… У једном тренутку на ред дође и тема језика…правописа…писање титула …и њихове скраћенице… Једни су тврдили да се титуле пишу великим словом …други су били јако креативни у проналажењу решења… Морам да признам да ми је било забавно да слушам… Нисам се мешала (што је чудно за мене када се говори о тим темама…)… Надговарање је потрајало све док се мој друг В. није окренуо ка мени и прокоментарисао да ја могу да решим jезичку заврзламу…За тренутак су све очи биле упрте у мене… и… настала је тишина… „Као на часу.”, помислих… „Можда и могу да разрешим дилему.”, одговорих и кренух у појашњавање.
Правило каже да се све титуле пишу малим словом: цар, краљ, доктор, професор, магистар, свештеник, адвокат, председник, патријах…
Највише недоумица  изазива скраћеница за титулу доктор.

…ХМММ … ДР ИЛИ ДР. … ПИТАЊЕ ЈЕ САД…

Пише се једно и друго.
Др без тачке је скраћеница за титулу доктора. Пише се малим словом, осим у случају потписа, почетка реченице и саставног дела назива.
Др Јован Тодоровић
Др Марко  Пешић и др Јована Јанковић говорили су на јучерашњем предавању.
Деца су кренула у ОШ “Др Јосиф Панчић” .

Др. са тачком је скраћеница за други и друго.


Др Петровић, др Марковић, др Панић, др Димитријевић, др Сретеновић и др. лекари присуствовали су синоћној академији.
Магистар је реч која се у краћеном облику пише без тачке- мр , исто као и доктор.
Титула професор у скраћеном облику пише се са тачком- проф.
Запамтимо да тачка  у скраћеници означава да слово после ког стоји тачка има још слова иза себе.
Надам се да смо још нешто разјаснили што се тиче правописа. Али, коју год титулу да имамо битно је знати и користити стечена знања на добробит себи и свету… Мислим да је титула бити Добар Човек најважнија. Она нема скраћеницу и без обзира на правописну норму увек се пише великим словом.

   Маја Тодоровић, професор српског језика и књижевности

Share.

Comments are closed.

Skip to content