2020-10-20T10:40:18+02:00 20. октобра, 2020. 10:40 |

Књига Милета Јанковића „Сеоске приче“: Историју чине људи

На Малој сцени Центра за културу синоћ је промовисана књига Милутина Милета Јанковића „Сеоске приче“.


У занимљиво уметничко вече посленике квалитетне писане речи испред организатора увела је Татјана Живковић руководилац Завичајног одељења и Одељења старих и ретких књига Народне библиотеке „Илија М.Петровић“, која је представила досадашње књижевно ангажовање аутора.

О делу је говорио пожаревачки писац и археолог Драган Јацановић:

Миле Јанковић

– Јанковић је овим делом потврдио да као писац негује савремену реалистичку приповетку. Ово је књига дијалога, јер приче које нам аутор дарује обилују управо дијалогом, што је не само тешко, већ и не тако често у савременој књижевности. Кроз жив разговор између ликова на пластичан начин приближава теме читаоцу, што је одлика врсног приповедача. Милутин је човек из народа који је из окружења упио све оно што је добро и занимљиво, а преносећи догађаје везане за реалне личности и дешавања на папир, подсећа да једно време, самим тим потврђујући да  историју чине људи и  – ништа друго. Свака прича је тема за себе и Јанковић их преставља драмски и драматично, те свака од њих може бити добар предложак за позоришну представу, па чак и филмски сценарио,истакао је овом приликом Јацановић.

                                            Савовић, Јацановић и Јанковић

Посетиоцима је о књизи и сопственом стваралаштву говорио и сам аутор, док се у занимљиву дискусију о овом издању укључио и један број посетилаца.

Одломке из књиге „Сеоске приче“ током промоције надахнуто је казивао доајен пожаревачког драмског стваралаштва глумац  Благоје Савовић.

Влада Винкић