2020-12-06T10:43:10+01:00 6. децембра, 2020. 10:43 |

Књиге писане душом

Књижевна посленица Радмила Несторов из Пожаревца читалачкој публици је у минулом периоду подарила два издања, од којих књигу поезије „Смирај нестајања“ и прозно дело „Не заборави ме“. Прва књига пред читаоце доноси сијасет песама које су уређивачком концепцијом сегментарно обједињене у целине које обухватају  духовне, дечије, родољубиве и љубавне песме. Ауторка својим, већ препознатљивим рукописом, ниже стихове чији је крајњи циљ, речју, слика живота сваког од нас виђена кроз призму  православља као основног овоземаљског усмерења, одрастања као сегмента радости и сазревања, родољубља као део права на одбрану живота, достојанства и части у злим временима која су кроз историју пратила српски народ и љубави која нас окупља, везује и недри наду да је пут којим се крећемо, иако трновит и искушујући –  духовно исправан и праведан.

Документарно књижевно остварење „Не заборави ме“ испреда истинуту и ни мало лако животну причу две породице које обједињује нит ратних страхота. Иако својом поетском душом и нежним пером ауторка покушава да интензитет страхота Великог а потом и Другог светског рата сведе у нешто блаже оквире, емотивни набој који извире из скоро сваке написане реченице говори да неправедно нанешене ране на души остављају ожиљке чију дубину не може да ублажи ни један временски период. Посебан куриозитет је да Несторов приповеда о револуционару и песнику Кости Абрашевићу и страдању његове породице, паралелно исписујући историју сопствене, која почев од прадеде Николе и његовог сина Стевана Анокића, народног хероја, креће из романтичног окружења све до трагичне тачке страдања која није и крајња, јер из ње ничу нове идеје, нови животи, нове наде… Књига „Не заборави ме“ настајала је у доба короне и први део посвећен је Радмилином деди Стевану Анокићу и свима који су животе дали за слободу а други Момчилу Поповићу коме је Абрашевић био ујак.

Део тиража обе књиге Радмила Нестров даривала је Библиотеци у Рибарској Бањи, Библиотеци Онколошке болнце у Кладову, Народној библиотеци Пожаревац и ординацији „Зораб“ Бранка Тарлаћа у Трбовљу (Словенија) који је уз Удружење потомака ратника 1912-1918 Пожаревца помогао штампање „Смираја нестајања“. Издавање књиге „Не заборави ме“ је подржао Град Пожаревац.

Влада Винкић