2020-12-30T13:21:16+01:00 30. децембра, 2020. 12:02 |

Костолац: Више од пола новог буџета за инвестиције

Усвојен буџет од 379,8 милиона динара за 2021. годину. За капиталне инвестиције 194 милиона динара

Слађана Петрушић и Милена Церовшек

На последњој овогодишњој седници Скупштине Градске општине Костолац одборници су једногласно усвојили буџет за наредну годину. Седници, којом је председавала Милена Церовшек, осим одборника присуствовали су и председник ГО Серџо Крстаноски, чланови Већа и одборници Костолца у Скупштини Града Пожаревца.

Предлог Одлуке о буџету за 2021. годину, који предвиђа приходе у износу од 379,8 милиона и расходе од 389,8 милиона динара, образложила је Зденка Радосављевић, руководилац Одељења за буџет, финансије, јавне набавке, послове статистике и информационе технологије.

Расходи на годишњем нивоу планирани су на нешто већем нивоу од прихода, тако да се рачуна на буџетски дефицит од 10 милиона динара, што ранијих година није био случај. До планираног дефицита долази, како је Радосављевић образложила, јер је то нераспоређени вишак прихода који је планиран, а реч је о средствима која је Градска општина добила као трансфер из Града Пожаревца, по закључку Владе Републике Србије, у циљу смањивања негативних ефеката прузрокованих пандемијом ковид 19.

У структури прихода планиран је текући трансфер од 185,6 милиона динара и то је 48,9 одсто од укупног износа буџета. Капитални трансфер је планиран у износу од 194,1 милион динара или 51,1 одсто, тако да ће 2021. године капитални трансфер бити већи од текућег, што се до сада није догађало.

КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

План трошења средстава за капиталне инвестиције на седници Скупштине Градске општине коментрисао је председник ГО Серџо Крстаноски:

– Посебно бих у овом плану, којим је предвиђено 194 милиона динара за капиталне инвестиције, издвојио замену, реконструкцију и формирање новог дрвореда на подручју ГО Костолац. Последња, четврта фаза, планирана је за пролеће 2021. године у износу од 9,4 милиона динара. Приоритет Градске општине биће и изградња фекалне канализације у 17 улица у Костолцу чије пројекте очекујемо скоро годину дана. То је инвестиција од 95 милиона динара. У фебруару 2021. године крећемо у реализацију тог капиталног пројекта, рекао је Крстаноски и додао да су завршени и пројекти за још 6 локација фекалне канализације у улицама Ивана Косанчића, Станоја Главаша, Колубарској и Козарачкој, а укупна вредност инвестиција прелази 25 милиона динара. Тиме ће цео Костолац, укључујући насеља Канал, Колиште и Дидино село, покрити мрежом.

Што се водовода тиче, Градска општина Костолац има завршене пројекте за улице Николе Пашића, Војводе Степе, Светосавску, Хајдук Вељковову и Краља Петра. Инвестиција је вредна 50 милиона динара и реализација преко ЈКП „Водовод и канализација“ треба да почне наредне или 2022. године.

За изградњу топловода до села Острова, за који је пројекат урађен и добијена грађевинска дозвола, укупно треба уложити 303 милиона динара. Наредне године предвиђени су радови у вредности од 50,6 милиона динара. Преко овог крака топловода, грејање ће добити и насеља Плажа и Виногради. Топле радијаторе мештани могу да очекују најдаље за три године, истакао је Крстаноски и потврдио да је урађен и пројекат водоснабдевања села Острово.

СТРАТЕГИЈА И ПЛАНОВИ

Сагледавајући шта је све започето и потребно да се заврши у наредне две године, Крстаноски је указао на то да је у питању износ већи од 260 милиона динара:

– Будући да је година на измаку, направили смо стратегију и планове за године пред нама. Планови за наредне две године и приоритети Градске општине Костолац током 2021. и 2022, односе се на реализацију најзначајнијих капиталних пројеката за нашу општину. Реч је о уклањању надвожњака у центру Костолца почетком наредне године и изградњи модерне саобраћајнице са кружним током на самом улазу у Костолац. Такође је у плану изградња топловодне мреже у селу Острову, изградња фекалне канализације у 24 улице у Костолцу, изградња водоводне мреже у шест костолачких улица, као и водоводне мреже у селу Острову.
Ову Градску општину очекују и реконструкција дотрајале топлификационе и канализационе мреже у Старом Костолцу, а укупна вредност тих радова је око 700 милиона динара, потврдио је Крстаноски.

Иначе, у Костолцу очекују да Министарство финансија Републике Србије следеће године уплати 10 милиона за даље уређење терена код Спортске хале. Тај новац је опредељен за облагање тартан подлогом кошаркашког и одбојкашког игралишта.

На седници Скупштине усвојен је и извештај о извршењу буџета Градске општине за период од јануара до септембра 2020. године, кадровски план Управе за 2021. годину и извештај о раду Управе Градске општине Костолац за 2019. годину.

Д. Д.