2020-12-29T13:09:04+01:00 29. децембра, 2020. 13:09 |

Критика односа према опозиционим одборницима

Након последње седнице градске Скупштине у овој години, на којој је између осталог усвојен буџет за идућу годину и коју је пратила жучна полемика до касних сати, Одборнички клуб Доста је било – РИИС Исток Пожаревац огласио се саопштењем у којем исказује незадовољство начином комуникације током скупштинских дискусија.

– На Скупштини се могло видети како изгледа када већина рачуна само на чињеницу да су добили велик проценат гласова на изборима дискутабилне регуларности,  Ови потоњи избори јесу нерегуларни. Излазност је испод педесет посто, што је законом дозвољено, али да ли је то онда права слика воље народа? Тако да позивати се на већину није аргумент, наводе између осталог у саопштењу.

Даље, критикују начин проширивања дневног реда и ограничавања трајања и учесталости дискусије, уз тврдњу да је прекршен Пословник Скупштине града. Наводе и да им није пружена прилика да објасне свој предлог, нити је прочитано образложење истог пре гласања. Исказују сумњу у тврдње представника већинске странке да је разлог таквих поступака потреба да се седница убрза због актуелне епидемиолошке ситуације.

– Нико ко је гледао заседање не може да каже да ударци градоначелника нису били „ниски“. Такође, он већ трећу седницу не пропушта да се руга неискуству одборника опозиционе одборничке групе, чак у одређеним ситуацијама смејући им се јавно са Скупштинске говорнице, а да се притом одборници његове политичке опције никада не јављају за реч и нико не зна какви су они говорници.

– Демократија је воља већине, али би та већина требало да се залаже за интересе и слободе свих грађана. Слобода мишљења и изражавања су тековине цивилизације и нико не сме да их ограничава, закључује се у саопштењу Одборничког клуба Доста је било – РИИС Исток Пожаревац.